IBM aast op Unix-markt Sun

Nieuwe middelzware RS/6000-modellen moeten concurrentie opvoeren

IBM begeeft zich met grotere nadruk in de markt voor Unix-systemen en heeft het daarbij vooral op concurrent Sun Microsystems gemunt. Die leverancier van Unix-servers profiteert behoorlijk van de populariteit van Internet en de daardoor groeiende behoefte aan zware servers. IBM is van zins zijn concurrent te passeren en heeft daarvoor deze week nieuwe midrange-modellen gelanceerd.

Deze verhevigde wedijver steunt deels op marketing. Zo speelde IBM vorige maand listig in op de 'dotcom'-slogan van Sun toen domeinnaambeheerder Network Solutions voor zijn hoofdserver overstapte van de Solaris-leverancier naar IBM. Die verkoper van RS/6000-servers slaat zichzelf sindsdien op de borst als de 'nieuwe dot in dotcom'.
Anderzijds verlaat IBM zich ook op technologie. Het bedrijf boert goed bij het hoge prestatieniveau van zijn krachtige S80-machine, codenaam Condor. "We hebben in het vorige kwartaal al duizend van die servers verkocht", zegt Michel Teyssedre, wereldwijd marketingdirecteur voor de RS/6000-divisie. De S80 is momenteel het zwaarste model in IBM's Unix-reeks. Die serie kreeg deze week de reeds beloofde versterking middels lichtere uitvoeringen van de S80.

Naar midden

IBM onthulde die midrange-machines, de F80, H80 en M80, afgelopen donderdag. Teyssedre zegt onomwonden dat de fabrikant hiermee Sun wil 'afmaken'. "We kloppen Sun al met de S80 aan de bovenkant van de markt. Nu gaan we datzelfde doen op het middenbereik. De drie nieuwe 80-modellen zijn uitgerust met kopertechnologie en halen daardoor beduidend hogere prestatieniveau's. Bovendien voorzien we onze Unix-machines van mainframe-eigenschappen voor bijvoorbeeld het dynamisch overschakelen naar andere processors en het vervangen van onderdelen."
Teyssedre zegt zich geen zorgen te maken over Suns aanstaande, langverwachte nieuwe servers met de nieuwe, derde generatie van de Ultrasparc-processor. "Sun-president Scott McNealy beloofde die systemen al voor het einde van 1998. Ze hebben nu dus bijna drie jaar vertraging." De Ultrasparc-producent ontkent nog altijd dat er sprake is van een vertraging door technische problemen. De krachtige, nieuwe Solaris-machines moeten in juli hun debuut maken.

Inbinden

De berichten over uitstel doen echter nog steeds de ronde. Een gegeven waar IBM gretig op inspeelt met de nu gestartte frontale aanval. Sun merkt echter op dat zijn financiële resultaten geenszins te lijden hebben van het 'zogenaamde uitstel' van zijn Ultrasparc III. Wanneer de servers met die nieuwe generatie Risc-processor er eenmaal zijn, zal IBM toch wat moeten inbinden.
Teyssedre ontkent dit; hij laat alvast los dat de 80-machines in oktober dit jaar verbeterde clusteringsmogelijkheden krijgen. Verder wil hij die RS-6000-servers over ongeveer een jaar voorzien van nieuwe Power-PC Risc-processors, wat het prestatieniveau met 25 tot 40 procent verbetert. Ook koestert IBM plannen voor een zogeheten flexibele server die zowel de eigen Unix-variant AIX, het afgeleide Monterey Unix, als Windows NT kan draaien. Die machine bevat dan zowel Power-PC als Intel-processors. De huidige nieuwe 80-modellen kunnen gebruikt worden als onderdeel voor die toekomstige hybride servers, aldus Teysserde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker