Kentering ict-beleid ING

Uitbesteding en offshoring op grote schaal niet meer onbespreekbaar

Een besluit van de ING Groep om de automatisering bij derden onder te brengen zou een grote breuk met het gevoerde beleid betekenen. Tot nu toe beschouwde het concern ict als te bedrijfskritisch om het grootschalig uit te besteden. Vakbonden vrezen echter dat de bankverzekeraar gevallen is voor het 'ABN Amro-model'.

OPS/IT bij ING
Bij de ING Groep werken bij de divisie Operations/IT wereldwijd 23.000 medewerkers, te verdelen in 10.000 automatiseerders en 13.000 facilitaire ondersteuners (waarvan een deel ict-gerelateerde werkzaamheden uitvoert, zoals helpdesktaken). Zo'n 15 procent is inhuur. In Nederland werken naar schatting zo'n zesduizend automatiseerders. Het overgrote deel werkt in vestigingen in Rotterdam, Arnhem, Leeuwarden en Amsterdam.
Nadat ABN Amro eind 2002 bekendmaakte de automatiseringsactiviteiten van zijn groothandelsdivisie aan EDS uit te besteden, bleef een sneeuwbaleffect in het financiële wezen uit. Inmiddels tweeënhalf jaar later volgt een aantal Nederlandse banken ABN Amro schoorvoetend. Zeker nu deze bank tevens zijn overgebleven it-divisie opsplitst en deels gaat uitbesteden, deels offshoren. In februari maakte Fortis bekend uitbesteding van bepaalde it-taken niet uit te sluiten. Vorige week kwam naar buiten dat de ING Groep eveneens in kaart brengt of er zaken kunnen worden uitbesteed.
"Bij ING gold sterk het adagium 'op eigen kracht', maar sinds het aantreden van de Belgische topman Michel Tilmant kijkt het concern veel intensiever naar hoe concurrenten hun automatisering inrichten", stelt Robert Schuurman, bestuurder bij vakbond De Unie. "Vroeger was het not done om te willen weten wat er aan de overkant van de A10 gebeurde, maar vandaag de dag volgt ING de ontwikkelingen bij ABN Amro op de voet. Dat is jammer, want dat past niet bij de mensen die er werken." Volgens Schuurman was het laatste officiële ict-standpunt van de ING-directie dat er eerder 'geïnsourced' dan 'geoutsourced' zou worden. "Maar wij krijgen nu de indruk dat de bank de aanpak van ABN Amro als grondmodel wil overnemen."
Een woordvoerder van de bankverzekeraar benadrukt dat het onderzoek naar de mogelijkheden van uitbesteding zich nog in een vroeg stadium bevindt. Hij meldt dat er gekeken wordt naar activiteiten die binnen de Europese wetgeving kunnen worden uitbesteed, en activiteiten die in aanmerking komen voor offshoring naar India. Rond de zomer moet uit het onderzoek een eerste indicatie volgen. Dat er met het aantreden van topman Tilmant anders wordt gedacht over de inrichting van de informatiehuishouding bij ING noemt de zegsman "voortschrijdend inzicht. Banken moeten scherper kijken naar de kosten/inkomsten-ratio."

Brandbrief

De directie heeft vorige maand aan de centrale ondernemingsraad laten weten dat er een onderzoek loopt naar de mogelijkheden tot uitbesteding bij de divisie OPS/IT (zie kader). Volgens haar is dit nodig uit oogpunt van de continuïteit op de lange termijn. In een brief aan het personeel in Nederland en België schrijft Tilmant dat ING om blijvend te kunnen concurreren voortdurend moet kijken naar kostenbeheersing. (Out)sourcing is in zijn ogen een van de mogelijkheden hiervoor. Hij wijst erop dat concurrenten ook naar uitbesteding kijken.

Rabobank besteedt niet uit
Bij de Rabobank is geen sprake van het grootschalig uitbesteden van de ict, stelt een woordvoerder. Bij de coöperatie is zelfs sprake van een tegenbeweging: het computercentrum Rabofacet is opgegaan in het directoraat Groep ICT, dat puur als ondersteuner fungeert voor de andere afdelingen bij het concern. Bij het directoraat werken 2600 personen.
Tilmant stuurde de brief aan de medewerkers naar aanleiding van de gezamenlijke brandbrief van Nederlandse en Belgische vakbonden. Daarin uitten zij hun ongenoegen over de onduidelijkheid en onrust die onder het personeel is ontstaan over de eventuele uitbestedingsplannen. Ook vrezen ze banenreducties. De bonden wijzen erop dat er bij de bank sinds een aantal jaren reeds talloze reorganisaties lopen. Zij vinden dat deze herstructureringen een eerlijke kans moeten krijgen om hun effectiviteit te bewijzen. Pas daarna zouden er eventueel nieuwe besparingsoperaties kunnen worden opgestart, met daarbij de aantekening dat de resultaten van ING uitstekend zijn. De vakbonden eisen dat zij expliciet betrokken worden bij de onderzoeks- en besluitfase, voordat ze voor een voldongen feit komen te staan. "Wij zijn niet op voorhand direct tegen uitbesteding, maar zo'n proces moet wel zorgvuldig worden uitgevoerd, met openheid van zaken. Dat is tot nu toe uitgebleven", aldus Schuurman.

Taboedoorbrekend

Grootschalige uitbesteding gold tot voor kort als taboe bij de ING. De bank dacht de modernisering van de automatisering te kunnen uitvoeren via een grootscheepse sanering en centralisatie. Deze 'Operatie Centralisatie' loopt eind dit jaar af. Erik Dralans, de Belgische directeur Operations/IT van ING Europa, zei eind 2002 in een interview met Computable nog dat het concern zijn ict niet de deur uit zou doen, zoals ABN Amro. "Zoiets is een bedrijfspolitieke beslissing", zei hij toen. "Voor een bank zijn it-operaties zo kritisch dat we de controle niet in handen van derden willen leggen. Bovendien is onze it-club groot genoeg om zelf de datacenters te runnen, met eventuele hulp van externen onder eigen regie." Ook benadrukte Dralans toentertijd dat grootschalig uitbesteden inclusief medewerkers niet bij de bedrijfscultuur past. ING gaat volgens hem voorzichtig om met zijn personeel. Wel heeft de bank ervaring met selectieve uitbesteding en offshoring. Zo verstrekt de bankverzekeraar regelmatig ontwikkelopdrachten aan Indiase bedrijven als Tata, NIIT en Infosys.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-13T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.