Economie drijft softwareontwikkeling naar lagelonenlanden

Vriendjespolitiek in uitbestedingsmarkt

De markt voor uitbesteding naar lagelonenlanden groeit. Door het ongunstige economische klimaat zoeken bedrijven hun heil in het buitenland.

Valera Kholodov, van oorsprong zelf Rus, heeft in Nederland een ict-bedrijf dat onder meer de uitbesteding van softwareontwikkeling voor het mkb regelt. "Vooral voor het mkb is uitbesteding aantrekkelijk, omdat het goedkoop is. Vaak vertel ik de bedrijven niet eens dat hun software in het buitenland wordt gemaakt. Het gaat erom dat het product goed en goedkoop is. Waar het wordt gemaakt is minder van belang."
De contacten van Kholodov zitten voornamelijk in Rusland, Wit-Rusland en de Ukraïne. Hij ziet een toenemende vraag naar goedkope softwareoplossingen. "Toch is het niet makkelijk om nieuwe klanten te werven. In Nederland is er op dat vlak veel vriendjespolitiek. Bedrijven besteden hun projecten het liefst uit aan mensen die ze kennen."

Vooroordelen

Een ander nadeel waarmee de directeur van Internethelp4u te maken heeft zijn vooroordelen. "Ik heb een Nederlands bedrijf met twaalf mensen, waarvan een gedeelte Rus is. Ik merk dat het imago van Russen in Nederland slecht is. Hoewel iedereen weet dat Russen goed kunnen programmeren, hebben we ook de naam onbetrouwbaar te zijn. Dat probeer ik in mijn onderneming te ondervangen door zo snel mogelijk waarde voor de klant te creëren."
De concurrentie op de markt voor uitbesteding is moordend. Kholodov: "Ik ben drie jaar geleden op deze markt begonnen en op zich gaat het goed, maar als bedrijven hun opdrachten doorspelen naar bekenden, is het moeilijk om je staande te houden."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-02T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.