Frameworks maken plaats voor deeloplossingen

Gartner: '75 procent van implementaties mislukken'

Grote beheersystemen als CA Unicenter, IBM Tivoli en HP Openview verdwijnen tegen het eind van volgend jaar van de markt. Dit voorspelde analist Milind Govekar van Gartner Group vorige week: "Deze 'frameworks' hebben als technische oplossing gefaald." Niet alle betrokken bedrijven delen die mening.

Frameworks' zijn complexe producten; grote verzamelingen hulpmiddelen die zijn gebaseerd op een gezamenlijke architectuur. Netwerken en toepassingen kunnen er van voor tot achter mee beheerd worden. Govekar voorziet dat deze geïntegreerde producten tegen het eind van volgend jaar van de markt verdwenen zijn. Ze vallen volgens de analist uiteen in een aantal beperkte productpakketten voor specifieke probleemgebieden van systeem- en netwerkbeheer.

Complex

Implementatie van een integraal beheersysteem vereist een complex planningsproces. "Directies schrijven een blanco cheque uit zonder zich te realiseren dat het ook weleens mis kan gaan. Het percentage mislukte projecten rond beheersoftware is enorm, zo'n 75 procent", waarschuwt Govekar op VNU's Newswire.
Volgens Dick Westerveld van Hewlett-Packard, verantwoordelijk voor onder meer Openview, worden projecten vaak te grootschalig aangepakt en zijn daardoor complex. "Projecten zijn succesvoller als ze kleinschaliger of van korte duur zijn; niet langer dan zes tot negen maanden. Bovendien is er een gebrek aan implementatiecapaciteit." Op welk percentage de succesratio van Openview blijft steken kan hij, net als alle andere leveranciers, niet zeggen. Klanten willen volgens Westerveld resultaat zien, terwijl de afgelopen jaren de nadruk lag op technologie.

Individuele oplossing

Volgens Gartner is het onderwerp IT-beheer de komende drie jaar zeer actueel. "Bedrijfsnetwerken worden steeds complexer. Beheertechnologie zal echter structureel achter netwerktechnologie aanlopen." Westerveld en implementatiepartner Getronics illustreerden dit op 9 april al in Computable: "Door de opmars van NT neemt het aantal servers in infrastructuren enorm toe. Daarnaast hebben bedrijven vaak moeite met het invoeren van nieuwe softwaretoepassingen zoals erp-pakketten. Goed beheer van de infrastructuur is daarom noodzakelijk."
Rob Pennock, Systems Management Specialist van Tivoli, heeft moeite met de uitspraken van Gartner. "Klanten met een complexe IT-omgeving zeggen altijd dat ze het niet redden met deeloplossingen. Als het netwerk uitvalt, hebben ze namelijk een geïntegreerd beheersysteem nodig om te achterhalen wat het probleem is."

Onderschatting

Pennock zegt geen voorbeelden van mislukte Tivoli-projecten te kennen. "Onderschatting van de projectaanpak, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Implementatie van een beheersysteem is namelijk vergelijkbaar met een erp-systeem. De organisatorische aspecten zijn cruciaal. Die faalratio van 75 procent is een cijfer van Gartner. Ik weet niet precies wat ze verstaan onder een gefaald project", ontwijkt Pennock de kritiek enigszins.
Marcel den Hartog van Computer Associates wijst erop dat het implementeren van een 'framework' een langdurige zaak is en eigenlijk nooit klaar is: "Dat zou betekenen dat er nooit meer iets in de infrastructuur verandert." CA kiest niet voor enorme projecten, maar ontwikkelt samen met klanten een 'releaseplan'. "Klanten moeten niet het gevoel hebben van het 'kind in de snoepwinkel'. We zoeken een combinatie van oplossingen waarmee snel gescoord kan worden", aldus Den Hartog.

Stap voor stap

Westerveld van HP verwacht niet dat frameworks gaan verdwijnen, maar benadrukt wel dat de gereedschappen die deel uitmaken van Openview ook als individuele oplossing gebruikt kunnen worden. "Wij propageren een stap voor stap-benadering, waarbij achtereenvolgens verschillende deeloplossingen worden geïmplementeerd. We adviseren klanten om het eenvoudig te houden", voegt hij daar aan toe. In feite staat HP hiermee eenzelfde visie voor als Gartner Group, met dien verstande dat alle deeloplossingen onder de Openview-vlag vallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-30T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.