Iets meer geld voor it

Scepsis over sommige nieuwe producten en producttypes

Het voor it beschikbare budget zal in 2004 licht stijgen, maar dat extra geld zal niet zijn weggelegd voor sommige nieuwere technologieën, concludeert IDC in een recent rapport.

IDC maakte eerder deze maand de resultaten bekend van een enquête die de marktonderzoeker bij duizend it-professionals in zes Europese landen liet uitvoeren. Vooral bij de kleinere bedrijven zouden de it-bestedingen met gemiddeld 2 procent stijgen vergeleken met 2003.
Het onderzoek wijst ook uit dat steeds meer bedrijven - 27 procent dit jaar tegenover 20 procent in 2003 - een consolidatie van het serverpark op de agenda hebben staan. Dit bevestigt volgens IDC-analist Chris Ingle dat de servermarkt dit jaar zal groeien. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat deze groei alleen is weggelegd voor die leveranciers die de klant ervan kunnen overtuigen dat hun nieuwe technologieën echt iets bijdragen aan de reeds bestaande complexe it-infrastructuur. De doorslaggevende criteria bij de selectie van leveranciers zijn prijs, ondersteuning en betrouwbaarheid. Andere criteria, zoals referenties en technologische geavanceerdheid, worden als minder belangrijk ervaren.

Kritisch

Er bestaat dus een gezonde dosis scepsis over een aantal nieuwe producten en producttypes. Vooral tablet pc's en 'appliance' en 'blade' servers worden bijzonder kritisch bekeken. Vreemd, oordelen sommigen, want bijvoorbeeld 'blades' zijn juist een middel om serverconsolidatie te realiseren. "Dat klopt", erkent Ingle, "maar veel geënquêteerden ervaren blades als een product voor intensieve berekeningen, en niet zozeer als een gewoon product. Bovendien moeten de leveranciers nog werk maken van pijnpunten als de systeembeheertechnologie, de prijzen en standaardisering."
Ook op het vlak van mobiele communicatie signaleert IDC terughoudendheid tegenover 3g-diensten (derde-generatie): "Als deze technologie snel wil groeien, zal ze zowel de zakelijke gebruiker als de it-strateeg duidelijk aantoonbare voordelen moeten kunnen voorleggen."
Van de zes onderzochte landen toonden het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden het meeste optimisme. In Frankrijk, Spanje en Italië reageerden de respondenten minder positief.
Wat betreft het serverbesturingssysteem blijkt dat van de in 2003 nieuw aangekochte Linux-servers 48 procent gebruikt wordt om nieuwe toepassingen op te introduceren. Bij zowel Windows als Unix blijft dit percentage beperkt tot 31.< BR>
 
Stef Gyssels, Data News

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-16T00:00:00.000Z Stef Gyssels
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.