CA koopt weer groot in met Platinum

Zeven miljard gulden voor software en services

Softwareleverancier Computer Associates heeft zich met een bod van 3,5 miljard dollar, ongeveer 7 miljard gulden, op concurrent Platinum Technology weer gemeld aan het acquisitiefront. CA koopt met Platinum niet alleen softwaretechnologie in, maar vooral ook duizend felbegeerde dienstverleners.

Beide bedrijven benadrukken dat het om de grootste acquisitie gaat die ooit in de software-industrie heeft plaatsgevonden. De integratie van beide bedrijven gaat zo goed als zeker gepaard met ontslagen, maar CA-topman Sanjay Kumar kan nog geen indicatie geven over het aantal. De overname moet nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten.

Gemengde gevoelens

Voor Roland Schweigl, Platinums directeur in Nederland, was het even schrikken. "Het was zeker een verrassing. We zijn nog aan het bijkomen", verwoord hij de sfeer. Hoewel er nog geen zicht is op de organisatorische consequenties van de overname, verzekert Schweigl dat de continuïteit van de bedrijfsvoering en de producten van Platinum zijn gewaarborgd.
Binnen de Nederlandse organisatie is met gemengde gevoelens gereageerd op de overname. "Het gevoel bestaat dat Platinum zijn bedrijfsvoering ook als onafhankelijk bedrijf had kunnen voortzetten. Voor sommigen is het shockerend te zien dat een beursgenoteerd bedrijf dusdanig afhankelijk is van de beurs, dat er zoiets kan gebeuren. Aan de andere kant is CA zo'n groot bedrijf dat de producten van Platinum daarmee hun voordeel kunnen doen", aldus Schweigl.

Speciale teams

Zowel Kumar als Platinum's algemeen directeur Andrew Filipowski beloven dat producten met overlappende functionaliteit in de toekomst op ondersteuning kunnen rekenen. Speciale teams van CA en Platinum gaan de komende weken bekijken hoe de productgamma's van beide bedrijven het beste in elkaar geschoven kunnen worden. Platinum's technologie op het gebied van gegevenspakhuizen, analysesoftware en gegevensbeheer zijn een aanwinst voor CA.
Het nieuws van de overname kwam niet alleen voor Platinum, maar ook voor de gehele markt als een verrassing. In zijn acquisitiestrategie is CA's belangrijkste doel het expanderen van zijn services-organisatie. Na de mislukte overname van Computer Sciences Corporation (CSC) vorig jaar, legde het bedrijf zich niet meer toe op het binnenhalen van één grote vis, maar op het aantrekken van meerdere, relatief kleine, dienstverleners. CA ziet dienstverlening als waarborg voor toekomstige groei en het afgelopen jaar gingen bedrijven als Realogic, Transview en LDA Systems al op in het grote softwarebedrijf. Hoewel duizend van de vijfduizend medewerkers in de dienstverlening zitten, moet Platinum primair als softwarebedrijf gezien worden.

Conflict

Niet alleen CA, maar ook Platinum voert al jaren een actief acquisitiebeleid. Nagenoeg tegelijk met CA's overnamebod, maakte Platinum bekend de Israëlische leverancier van beveiligingssoftware Memco over te nemen. Eind vorig jaar raakte Platinum met BMC Software in conflict over diens acquisitie van Boole & Babbage. Nadat Platinum vorige maand een ingrijpende reorganisatie startte, na teleurstellende financiële resultaten, werd 15 procent van de banen geschrapt.
De acquisitie-onderhandelingen tussen CA en Platinum raakten afgelopen maandag in een stroomversnelling. CA organiseerde een nieuwe kredietfaciliteit van 4,5 miljard dollar bij Credit Suisse First Boston en deed met succes een bod op alle uitstaande aandelen Platinum van 29,25 dollar per aandeel, meer dan drie keer de beurskoers. De Raden van Commissarissen van zowel CA als Platinum hebben ingestemd met de overname.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-02T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.