'Europese onderneming aan vooravond grote verandering'

Price Waterhouse licht Technology Forecast '97 toe

Veel grotere Europese ondernemingen staan voor aanzienlijke veranderingen op IT-gebied. Oorzaken hiervan zijn de harmonisatie binnen de Europese Unie en de liberalisering, de globalisering en 'business re-engineering'. Dat laatste leidt vaak tot een volledige herziening van ondernemingsstructuur.

Dit zei Peter Spix, woordvoerder van Price Waterhouse, tijdens een toelichting op de 'Technology Forecast: 1997'. Op softwaregebied wordt er veel vraag verwacht naar ondernemingsbrede applicaties. Dit geldt vooral voor de geïntegreerde informatiesystemen.
Marek Wojcicki, directeur Price Waterhouse Consultancy in Duitsland, zei dat met name Sap, Peoplesoft en Baan daarvan zullen profiteren. Een belangrijke trend is de 'componentization', het maken van software die is opgebouwd uit afzonderlijke componenten. Zaak daarbij is goed te weten wat je wilt voordat de componenten worden ingekocht.

Elektronisch zakendoen

Wojcicki ziet ook de belangstelling voor datawarehousing en datamining snel toenemen. Dat er op dit gebied nog wel eens wat mis gaat, is volgens hem wel verklaren. Vaak wordt verzuimd gegevensbestanden te beveiligen en te stabiliseren. Ondernemingen moeten wat dat betreft beter hun huiswerk doen voordat met datawarehousing wordt begonnen. De directeur van Price Waterhouse gaf toe dat veel projecten in de praktijk tegenvallen.
De derde belangrijke ontwikkeling is Internet. Een webpagina beïnvloedt de onderneming niet wezenlijk. Anders wordt het als hierop de mogelijkheid van transacties wordt geboden. 'Electronic commerce' brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee. Electronic commerce zal zowel business-to-business als in het retail-kanaal sterk toenemen. De markt varieert van edi en handel op het Web tot creditcard-transacties en reisdiensten. Vooral betere betalingssystemen zullen de grote stoot geven. Price Waterhouse ziet betaling per creditcard in de komende twee jaar het belangrijkste blijven, ondanks de komst van nieuwe betaalsystemen. Digitaal geld wordt de standaard bij het betalen van kleine bedragen (minder dan 1 dollar) voor informatie.

Voorspellingen

Het rapport geeft uitgebreide voorspellingen op vrijwel elk onderdeel van de IT-sector. Met de expansie van Internet zal het huiselijke leven veranderen. Tussen de 30 en 40 procent van de Amerikaanse kinderen is minder televisie gaan kijken om op het Web te kunnen surfen. Jonge volwassenen tussen de 18 en 35 jaar die voorheen gemiddeld vier uur per avond televisie keken, besteden nu een uur aan Internet.
Internet verandert ook de omvang, vorm en capaciteit van de computers die nu op de markt verschijnen. Consumenten die bijvoorbeeld alleen maar e-mail versturen of het Web verkennen, kunnen nu een goedkopere netwerkcomputer of zelfs een tv-settop-box aanschaffen. Deze apparatuur komt in de plaats van een volledig uitgeruste PC. Bovendien worden de handcomputers nu ook gebruikt om toegang tot Internet te krijgen.
In de toekomst zullen de mensen overal ter wereld toegang kunnen krijgen tot alle informatie die ze nodig hebben. Precies op het moment en op de plaats waar ze die wensen. Satelliet-netwerken, vaste en draadloze telefoon, kabel en datanetwerken zijn in ontwikkeling om te garanderen dat snel en vlekkeloos toegang tot de informatie kan worden verkregen. Dit proces zal volgens Price Waterhouse in een stroomversnelling raken. De communicatie-industrie gaat namelijk anders werken. Vroeger werd informatie via een bepaald kanaal verzonden. Tegenwoordig wordt dankzij de techniek steeds de snelste weg gekozen. Telecommunicatie smelt ineen met computer-communicatie.

Convergentie

Deze convergentie betekent dat de betrouwbaarheid van de telefonie beschikbaar komt voor gebruikers van computer-communicatie. Telefoons gebruiken een bepaalde verbinding. Is de verbinding eenmaal tot stand gekomen dan gaat de conversatie via een bepaald pad totdat het gesprek is afgelopen. Computer-communicatie verloopt anders. Voor elk pakketje met informatie wordt de route gekozen die op dat moment beschikbaar is en het meest efficiënt werkt. Op den duur zullen de 'verbindingsloze' communicatie-vermogens van computers beschikbaar komen in telefoon-netwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-21T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.