Nederland nog niet rijp voor ict als nutsmiddel

IDC ziet beren op de weg

Nederland is nog niet klaar voor ict als nutsmiddel (utility computing). Dit concludeert onderzoeksbureau IDC in het rapport Nederlandse Utility Computing Benchmark 2005 dat gisteren is onthuld.

Het voornaamste obstakel voor ict als nutsmiddel is de terughoudendheid bij bedrijven om systemen te delen, concludeert IDC-analist Peter Vermeulen. Daarnaast zeggen ondernemingen dat hun organisatie er nog niet klaar voor is en dat ze weinig kostenvoordeel zien. Die argumenten zijn mede gerelateerd aan het door IDC opgemerkte feit dat de meeste ondernemingen nog altijd een forse overcapaciteit hebben om pieken in hun ict-behoeftes op te vangen.
"Utility computing staat in de kinderschoenen en het zal nog wel even duren voordat we over een volwassen markt kunnen spreken", schrijft Vermeulen in zijn rapport. "Het concept begint echter al aardig te rijpen." De analist merkt op dat er een sterke impuls uitgaat van het toenemende aantal bedrijven dat meer flexibiliteit eist in de kosten van hun ict-infrastructuur. "Deze kosten zijn in zoverre flexibel dat ze altijd kunnen stijgen als de behoefte toeneemt, maar het blijkt nog altijd moeilijk om deze omlaag te brengen als de behoefte afneemt."

Belasting en chaos

IDC heeft bij zijn onderzoek naar utility computing in Nederland ook gekeken naar het huidige ict-gebruik van middelgrote, grotere en grote ondernemingen. Middelgrote ondernemingen (honderd tot vijfhonderd werknemers) hebben redelijk te lijden van moeilijk voorspelbare factoren (17 procent) die hun serverbelasting beïnvloeden, naast enige mate van conjunctuurgevoeligheid (5 procent). Verder zijn er nog fluctuaties die redelijk zijn te voorspellen (19 procent). De rest van hun systeembelasting (59 procent) kent relatief weinig variatie.
Grotere bedrijven (vijfhonderd tot vijfduizend werknemers) hebben meer lichte fluctuaties (37 procent) en nauwelijks onvoorspelbare factoren (ongeveer 1 procent). Grote ondernemingen (meer dan vijfduizend medewerkers) hebben weer wel veel last van moeilijk voorspelbare variatie (9 procent) in de serverbelasting. De redelijk voorspelbare belasting (44 procent) is iets groter dan de reguliere belasting met weinig variatie (43 procent). De conjunctuurschommelingen zijn hier het kleinst (4 procent).
Deze verschillen tussen bedrijven van verschillende omvang komen niet alleen voort uit de reikwijdte van de bedrijfsactiviteiten, maar ook door de complexiteit van de ict-omgeving. Zo kampen grotere en grote bedrijven met combinaties van legacy- en moderne bedrijfsapplicaties, soms ook nog gecombineerd met geheel andere systemen van overgenomen bedrijven.
Voordat ondernemingen kunnen beginnen aan utility computing moeten zij eerst dergelijke chaos terug zien te dringen, stelt analist Vermeulen. Het mkb heeft echter een soortgelijk probleem, doordat het juist meer is overgeleverd aan moeilijk voorspelbare wisselingen in de systeembelasting en dus ict-behoefte. Utility computing biedt voordelen om daar snel op in te kunnen spelen, aldus IDC.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.