IT-bedrijven in uitbesteding

Broodnodige stap voor groei

De Nederlandse markt is rijp voor uitbesteding. Bedrijven als Unisys en HP zijn er als de kippen bij om hun aandeel in deze markt zeker te stellen. Unisys kan bogen op een breed Europees klantenbestand dat delen van zijn bedrijfsprocessen nu al laat verzorgen. HP mikt op het beheer van de ict-infrastructuur van bedrijven.

Het zijn voornamelijk financiële argumenten, die Unisys en HP aanvoeren om te illustreren waarom uitbesteding een groeimarkt in Nederland is. Frank Kaalen, algemeen directeur Nederland bij Unisys, zegt dat bedrijven door uitbesteding hun it-beheer goedkoper kunnen inkopen dan het zelf uitvoeren. Deze trend wordt versterkt, doordat concerns it-technologie niet langer tot hun kerncompetentie rekenen.
Fransesco Serafini, vice-president van de dienstverleningstak bij HP in de Emea-regio, ziet vooral krimpende it-budgetten als stuwende factor achter uitbesteding. Door it-beheer als dienst af te nemen is de vaste kostenpost flexibel te maken en beter te beheersen. Gebrek aan kennis en vaardigheden komen als belangrijkste drijfveren achter uitbesteding uit de bus in het onderzoek '(Out)sourcing: creating strategic value' van Morgan Chambers en Giarte Research (Computable 11 januari).

Noodzaak

Uitbesteding is een broodnodige stap voor Unisys om te kunnen groeien. Het bedrijf vindt zijn oorsprong in de productie en het onderhoud van mainframes. Maar vijf jaar geleden al besefte de onderneming dat de inkomsten uit onderhoud op deze machines in de toekomst sterk terug zou lopen. Inmiddels komt 75 procent van de omzet van Unisys uit dienstverlening. Naast systeemintegratie is uitbesteding een groeiende bron van inkomsten.
De herpositionering van Unisys verloopt door de malaise in de ict-sector niet zonder slag of stoot. Vorige week meldde Unisys dat tachtig banen bij zijn Nederlandse vestiging, waar ook Europese activiteiten zijn ondergebracht, komen te vervallen. Het gaat volgens Erwin Zijlstra, woordvoerder van Unisys Nederland, deels om Europese tele-marketeers, twintig in totaal. Unisys had op dit gebied in Europa te weinig kritische massa om dit in eigen huis uit te voeren. De rest van de geschrapte arbeidsplaatsen wordt over de hele vestiging uitgesmeerd. Sinds het begin van de jaren negentig heeft Unisys in Nederland een groot callcenter draaien, waar bedrijven de ondersteuning op producten en diensten kunnen onderbrengen.

Uitbreiding

Ook HP verwacht het komende jaar meer uitbestedingsopdrachten binnen te slepen. Het concern bracht twee jaar geleden de eigen it-afdeling onder in een aparte werkmaatschappij. Dit bedrijfsonderdeel is later met zijn diensten de markt opgegaan. In Nederland beheert HP de ict-infrastructuur van Sara Lee. Een andere klant van HP is Nokia. Vorige week meldde het telefonieconcern dat het zijn driejarige uitbestedingscontract bij HP met 75 miljoen dollar uitbreidt tot 260 miljoen dollar.
 
Bedrijfsproces
Unisys is klaar om bedrijfsprocessen te faciliteren. Bedrijven beginnen in de regel met al langer bestaande vormen van uitbesteding als desktop- en applicatiebeheer, aldus Frank Kaalen, algemeen directeur Nederland bij Unisys. Het besef ontstaat langzamerhand dat ook it-systemen aan de achterkant van een bedrijf te delen zijn.
De Nederlandse tak van Unisys houdt zich al langer bezig met internationale uitbestedingsopdrachten. Zo voert Unisys voor Dell in Europa onderhoudswerk uit. Om ook Nederlandse bedrijven over te halen heeft Unisys twintig mensen vrijgemaakt voor de werving van opdrachten. Voor een Nederlandse overheidsinstelling beheert het inmiddels de formulierenstroom. Verder heeft SNS Reaal het it-beheer van tweehonderd kantoren bij Unisys ondergebracht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-25T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.