Microsoft convergeert mobiel Windows

Universele versie voor handcomputers en smartphones gelanceerd

Dit artikel delen:

Microsoft lanceerde vorige week de nieuwe, universele versie van zijn besturingssysteem voor mobiele apparaten als handcomputers en smartphones. Topman Bill Gates luidde de lancering in met de verzekering dat convergentie nog altijd de toekomst heeft.

De medeoprichter van Microsoft claimt dan ook dat de mobiele telefoon van de (nabije) toekomst de digitale muziekspeler van concurrent Apple voorbij zal streven. "Hoe goed Apple ook moge zijn, ik geloof niet dat de iPod het op de lange termijn kan volhouden." De gecombineerde geavanceerde telefoons die taakspecifieke apparaten als de iPod moeten overvleugelen, draaien in Gates visie natuurlijk Microsoft-software.
Het vorige week in Las Vegas gelanceerde Windows Mobile 5.0, codenaam Magneto, combineert de tot voor kort gescheiden Windows-lijnen voor smartphones en voor handcomputers (pda's). Dat waren Pocket PC (voorheen Windows CE), Pocket PC Phone Edition en Windows Mobile for Smartphones. De nieuwe, universele codebasis moet het software- en hardwareontwikkelaars een stuk makkelijker maken. Dat is vergelijkbaar met de overgang naar de NT-kernel (in Windows 2000, XP en het latere Server 2003) voor consumenten- en zakelijke pc's.

Imitatie

"Er is de afgelopen vijf jaar een fundamentele overgang geweest in het soort data en diensten waar mensen toegang toe willen hebben op hun mobiele apparaten; van multimedia tot zakelijke applicaties", zei Gates in zijn openingstoespraak op de MEDC (Mobile and Embedded Developers Conference) te Las Vegas. Hij stelt dat het nieuwe Windows Mobile 5.0 partners in staat stelt de revolutie in mobiel gebruik verder te voeren met opwindende nieuwe hardwareontwerpen.
Het feit dat enkele van de nieuwe mogelijkheden afgekeken zijn van de concurrentie relativeert die jubelende woorden. Dit betreft onder meer ondersteuning voor microtoetsenborden, die de Blackberry van RIM (Research In Motion) allang gebruikt. Kenners noemen de Blackberry ook wel Crackberry vanwege de verslavende werking ervan. Daarnaast biedt versie 5 van het mobiele Windows ondersteuning voor micro-harde schijven, verbeterde foutenrapportage (PocketWatson) en een lang uitgebleven opwaardering van het Pocket Office-applicatiepakket, nu Office Mobile geheten.

Opwaardering

Opvallend is dat Gates ontkent dat Microsoft achterloopt op het gebied van mobiele telefoons en handcomputers. Hij stelt dat de hardware van mobiele apparaten tot op heden niet toereikend was voor de software van zijn bedrijf. Dit heeft vroege spelers als Palm en de huidige favoriet RIM er niet van weerhouden successen te boeken. Palm lijdt echter al langere tijd onder een krimpend marktaandeel en de overname van smartphonefabrikant Treo moet zijn vruchten nog afwerpen.
Telecombedrijven in Europa zullen apparaten aanbieden met de nieuwe Microsoft-software, die deze dienstverleners ook meer aanpasbaarheid biedt. Pc-fabrikanten als Dell en HP komen in het derde kwartaal met hun producten, die dan naar verwachting veel meer bieden dan de voornamelijk op telefonie gerichte apparaten die nu uitkomen. Microsoft claimt dat veertig hardwareproducenten nu met 68 verschillende Windows Mobile 5.0-apparaten komen. Opwaarderingen voor bestaande apparaten zijn in beperkte gevallen mogelijk, afhankelijk van het beleid van de hardwareproducent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.