64-bit Xeon komt als multiprocessor

Bijbehorende chipsets alvast voorbereid op dualcore

Intel heeft begin deze week multiprocessor-uitvoeringen gelanceerd van zijn semi-64-bit Xeon-processor. Het presenteert deze nieuwe chips met de bijbehorende chipsets als compleet platform.

De chipproducent benadrukt dat dit geheel al is voorbereid op processoren met dubbele chipkern. Die dualcore-Xeons (codenamen Dempsey en Paxville) verschijnen begin komend jaar. Intel stelt dat die voorbereiding nu al van belang is doordat bedrijven meer van hun it willen hergebruiken. Dat slaat zowel op het flexibel en efficiënt inzetten van ict-middelen als op een geleidelijke overgang naar nieuwe technologieën, zonder geheel nieuwe systemen aan te hoeven schaffen.
"De data-explosie houdt aan en dat vereist schaalbare oplossingen", zegt technisch manager Matty Bakkeren van Intel. Hij noemt VoIP (Voice over IP), webservices en RFID (Radio Frequency Identification) als factoren die de te verwerken data enorm doen toenemen. Processoren met 64-bit geheugenadressering, dualcore en multithreading vormen het antwoord op de behoefte aan schaalbaarheid, aldus Intel.

Autonome it

Naast deze verbeteringen komt Intel ook met technologie die geheugenfouten detecteert en er omheen werkt. "We werken ook aan meer autonome it; we stoppen een kleine beheerder in elke server", omschrijft Bakkeren de Active Management-technologie van Intel. Die technologie leeft in chips op het moederbord en is een Intel-bundel die open staat voor producenten van beheersoftware, maar vooralsnog niet voor leveranciers van hardware zoals chipsets.
Serverleveranciers nemen de nieuwe Intel-chips (multiprocessor-Xeons en chipsets) op in hun portfolio's. Daaronder bevindt zich ook Dell die deze zware Intel-computers - met hun grotere geheugenadressering - vooral een rol ziet vervullen voor grote databanken. Dell heeft daarvoor een hechte relatie met Oracle. Serverleverancier HP heeft al geruime tijd concurrerende multiprocessor-servers met de semi-64-bit Opteron-chips van AMD op de markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.