Sex and the mobile city

Dit artikel delen:

De gemiddelde gsm-abonnee belt voor zo'n 30 euro per maand. De boost moet dus komen van datadiensten: muziek, video, spelletjes en vooral, sex.

"Operatoren moeten de nadruk leggen op toepassingen. De toepassingen zijn er, ze bestaan, ze moeten alleen nog maar geïmplementeerd worden", gromde Ansi Vanjoki, executive vice president multimedia bij Nokia, tijdens het jongste congres 3GSM World in Cannes. Hij vindt dat de industrie een fout maakte door een 3G-toestel als een telefoon aan te kondigen: "Het is een computer." Nokia verbaasde ook vriend en vijand door een samenwerkingsakkoord te tekenen met Microsoft voor de integratie van de mediaplayer in zijn 3G-toestellen. De Finse constructeur had tot nog toe altijd voor de Realplayer van Real Networks gekozen. Het geeft daarmee aan dat de pc toch nog een belangrijke centrale rol zal blijven spelen, ook binnen het mobiele dienstenaanbod. Alcatel heeft voor Sony gekozen met de zogenaamde 'Streamman', de opvolger van de Walk- en Discman, een constante audiostream op je mobiele toestel, met downloads voor 99 cent tot 1,3 euro. Opvallend: Alcatel krijgt een deel van de inkomsten. "Het gaat om 'risksharing'. Daarom willen we ook ons deel. We maken daar geen geheim van", vertelt Herbert Mitteremayr, directeur strategic & operational marketing bij Alcatel.

Videodownloads

Volgens onderzoeksbureau Ovum zijn muziekgerelateerde mobiele inkomsten dit jaar wereldwijd goed voor 195,6 miljoen dollar.
De Britse operator 3G UK telt vandaag elke week 400.000 videodownloads van voetbalacties. Sinds zijn lancering zes maanden geleden waren er in totaal al 10 miljoen videodownloads. "Als je in Groot-Brittannië 25.000 cd's verkoopt, sta je al in de toplijsten. Met de huidige 40.000 abonnees zullen mobiele downloads de muziekindustrie snel veranderen", meent CEO Bob Fuller. "Gsm-operatoren konden zich alleen maar onderscheiden op basis van prijs, met 3G gaat het om de inhoud van de diensten", aldus Fuller, die niet vertelde hoeveel downloads met erotiek te maken hebben.

Adult content

Het Belgische bedrijfje Mobile Vision uit Grimbergen, dat sinds kort ook enkele erotische toepassingen aanbiedt, telt vandaag zo'n 15.000 downloads van spelletjes, waarvan 4.500 binnen VodafoneLive! (Proximus) en 2.500 bij Mobistar. "Het gaat telkens om zo'n 5 euro, waarvan ongeveer de helft naar de operator gaat," vertelt zaakvoerder Axel De Cock. De Yankee Group berekende dat 'adult content' tegen 2008 alleen al in de Verenigde Staten 100 miljoen dollar inkomsten zou generen. Dat is wellicht een voorzichtige raming, want zoals een insider van een Belgische gsm-operator opmerkte. "Wees gerust, het gros van de inkomsten van datadiensten zijn afkomstig van porno. Alleen wil geen enkele operator zijn naam verbonden zien met een dergelijk aanbod." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-25T00:00:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.