Bedrijfsleven ziet heil in mobiliteit

Productiviteitswinst wel afhankelijk van sector

Dit artikel delen:

Mobiliteit is meer dan een modewoord, het blijkt echt productiviteitswinst op te leveren. IDC heeft uitgezocht waar en hoeveel.

Een werknemer is gemiddeld 36 procent van zijn tijd wel eens weg van zijn werkplek en het aanschaffen van mobiele producten daarvoor draagt positief bij aan zijn productiviteit. Dit concludeert onderzoeksbureau IDC na onderzoek in Nederland onder 490 zakelijke en it-beslissers bij bedrijven met meer dan vijftig werknemers.

Verschillen

De ondernemingen constateren dat de productiviteit van werknemers met een laptop 22 procent toeneemt. De productiviteitswinst is 19 procent bij de aanleg van draadloze netwerken. De toename is gemiddeld 17 procent voor werknemers met een pda (handcomputer).

Het verschil tussen de mobiele oplossingen zit hem in de manier waarop de apparaten gebruikt worden, vertelt IDC-analist Renske Ellens. “Met een laptop kun je normaal doorwerken. Met een pda kun je wel gemakkelijker je adresboek en je afspraken nalopen, maar meer werk dan dat wordt al moeilijk.”


Soort beroep

Ook uitgesplitst naar branches is dat verschil zichtbaar (zie grafiek). Vooral in het onderwijs is het verschil tussen het gebruik van pda-achtige apparaten en een laptop overduidelijk. Ellens: “Het soort beroep heeft invloed op het aantal mobiele werkers. Als je minder mobiel werkt, is de te behalen productiviteitswinst met mobiele oplossingen natuurlijk ook minder.”

De financiële en zakelijke dienstverlening zijn de grote uitschieters wat betreft de grotere productiviteit door het gebruik van een laptop. Daar lijken bedrijven minder heil te zien in een pda. Na de aanleg van een draadloos netwerk blijkt dat in de gezondheidszorg, overige dienstverlening en de financiële dienstverlening een productiviteitsstijging van meer dan 20 procent wordt behaald. Ook de pda doet het in de gezondheidszorg en overige dienstverlening erg goed.

Vooral in het onderwijs en de handel- en horeca-branche zien bedrijven weinig toegevoegde waarde in mobiele oplossingen. Uit het IDC-onderzoek blijkt dat werknemers in deze branches weinig van hun werkplek af zijn. “Een werknemer in het onderwijs heeft dan ook minder behoefte aan mobiele oplossingen.”


Applicatietoegang

De productiviteitswinst is ook afhankelijk van de toegang die werknemers hebben tot bedrijfsapplicaties. Zo heeft bijna 60 procent toegang tot bedrijfsmail en zijn agenda, zo’n 50 procent tot groupware-applicaties als Lotus Notes en Microsoft Exchange, en 37 procent tot toepassingen als customer relation management (crm) en supply chain management (scm). Ellens verklaart dat lagere percentage uit het feit dat sowieso minder werknemers toegang nodig hebben tot dergelijke applicaties dan tot bijvoorbeeld bedrijfsmail en -agenda.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-02T09:17:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.