Nieuw onderzoek naar straling

Dit artikel delen:

De Gezondheidsraad doet een reeks voorstellen voor onderzoek naar effecten van elektromagnetische velden op de gezondheid, in reactie op een verzoek van Pieter van Geel in september 2005. De staatssecretaris van VROM wil op korte termijn een onderzoeksprogramma starten.

De onderzoeksvoorstellen richten zich niet alleen op mogelijke gezondheidseffecten van radiofrequente straling zoals gsm en umts, maar ook op de invloed van laagfrequente en statische magnetische velden. Laagfrequente velden ontstaan in de buurt van hoogspanningsmasten, maar ook door elektrische apparatuur in huis. Statische magnetische velden komen bijvoorbeeld voor rond MRI-apparatuur en in trams en metro’s. Het gaat om onderzoeken met mensen, dieren en gekweekte cellen. Op het gebied van radiofrequente straling adviseert de gezondheidsraad onder andere om epidemiologisch onderzoek te doen naar de relatie tussen het gebruik van mobiele telefoons en het ontstaan van hersentumoren bij kinderen, onderzoek naar gezondheidsklachten bij omwonenden van basisstations, laboratoriumonderzoek naar de hersenactiviteit bij kinderen onder invloed van straling en dierproeven naar reacties op de afweer, het zenuwstelsel en de hersenen. Ook zijn er voorstellen om onderzoek te doen op cellulair niveau, bijvoorbeeld naar het effect van radiofrequente straling op de communicatie tussen cellen en op het ontstaan van DNA-schade. Op het gebied van laagfrequente velden is er onder andere een onderzoeksvoorstel voor het ontwikkelen van een proefdiermodel van kinderleukemie. Als het goed is gaan de eerste onderzoeken in september van start.

Volgens de gezondheidsraad zijn er op dit moment geen wetenschappelijke bewijzen voor het optreden van gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan nieuwe vormen van elektromagnetische straling zoals gsm en umts. De commissie verwacht echter dat ‘het beschikbaar komen van de beoogde kennis zal bijdragen aan een evenwichtige meningsvorming en vermindering van ongerustheid in de samenleving.’
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-09T09:17:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.