Samsung loopt verder in op koploper Apple

Zakelijke smartphonemarkt blijft verschuiven

Dit artikel delen:
Smartphones

Samsung gaat door met de opmars die het bedrijf vorig jaar inzette met de smartphones. In de zakelijke markt maakt 28 procent op dit moment gebruik van een Samsung, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2013. De smartphones van Apple blijven vooralsnog de meest gebruikte toestellen: 35 procent is een iPhone, een stijging van 3 procent. Dit blijkt uit onderzoek door Computer Profile onder 2750 it- en telecomverantwoordelijken bij bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers.

Meest gebruikte smartphones

Meest gebruikte smartphones

De stijging van Samsung en Apple gaat ten koste van een ander merk: BlackBerry’s verdwijnen in een hoog tempo uit de zakelijke markt. Ongeveer 11 procent van het totaal aantal smartphones is in 2014 nog een Blackberry-toestel, een halvering ten opzichte van vorig jaar. Naast Blackberry laat ook HTC een verdere daling zien. In 2012 bedroeg het aandeel HTC nog 21 procent, via 12 procent in 2013 is de Koreaanse fabrikant inmiddels door de grens van 10 procent gezakt. Een nieuwe uitdager is het Chinese merk Huawei (0,6 procent). Ook opvallend is de opleving van Nokia. Een aantal partijen koos het afgelopen jaar voor implementaties van Windows Phone 7 of 8, in combinatie met Nokia-toestellen. De Finnen lijken de dalende trend van de afgelopen jaren te hebben omgedraaid.

Smartphones in meerderheid

Gemiddeld aantal mobiele telefoons en smartphones

Gemiddeld aantal mobiele telefoons en smartphones

Naast het gebruik van smartphones, inclusief merk en besturingssysteem, is ook gekeken naar het totaal aan zakelijke mobiele telefoons en abonnementen. Een jaar geleden lag de verhouding tussen smartphones en traditionele mobiele telefoons nog op 50-50. Nu is 60 procent van de zakelijke telefoons een smartphone.

Binnen de ict- en nutsbranche wordt het meest gebruik gemaakt van mobiele telefonie: per locatie zijn in die branche gemiddeld 139 zakelijke mobiele telefoons in gebruik. 70 procent daarvan is een smartphone. Ook de overheid belt veel mobiel, maar slechts 55 procent maakt daar gebruik van een smartphone. De transportsector loopt op dit gebied achter op andere branches, slechts een derde van het totaal is een smartphone.

Android aan kop

Besturingssystemen

Besturingssystemen

Voor het eerst is Android het meest gebruikte besturingssysteem. De ontwikkeling in de installed base aandelen voor de diverse besturingssystemen is de afgelopen tien jaar ontzettend snel gegaan. Ongeveer 38 procent van alle smartphones draait nu op het platform van Google, dat het stokje overneemt van achtereenvolgens Symbian, Blackberry OS en Apple iOS. Een duidelijke conclusie laat zich optekenen: de markt voor besturingssystemen is geen zekerheidje. Wie een strategisch verkeerde keuze maakt, kan de (zakelijke) consument binnen enkele jaren compleet kwijtraken.

Voor Microsoft is iets meer aan de hand dan in eerste instantie uit de grafiek blijkt. Het lijkt alsof de laatste drie jaar het gebruik van smartphones met een Microsoft-besturingssysteem niet is veranderd, maar dit ligt iets genuanceerder. De toestellen met Windows Mobile 5 en 6 zijn nu bijna verdwenen en laten dus een dalende lijn zien. Windows Phone 7 en 8 laten echter een stijgende lijn zien. Gecombineerd is het installed base-aandeel vrijwel gelijk gebleven, maar de verwachting is nu dat dit aandeel de komende jaren weer zal stijgen.

Security

Bij die strategische keuzes is veiligheid erg belangrijk. Een momenteel erg actuele vraag, enerzijds vanwege de vermeende afluisterpraktijken van de NSA en anderzijds door de recente iCloud-lekken bij Apple, betreft de veiligheid van de verschillende besturingssystemen. De vraag is welke consequenties de zakelijke consument de komende jaren verbindt aan dit soort incidenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessant. Dat Blackberry aan populariteit heeft verloren is volgens mij al wel een tijd algemeen bekend. Maar dat Android het meest gebruikte besturingssysteem is is wel nieuw voor mij. Leuk, informatief artikel dus.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-10-17T10:14:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.