Google voor wetenschappers

Internets grootste zoekmachine Google indexeert sinds kort ook wetenschappelijke tijdschriften. Via http://scholar.google.com zijn onder meer tijdschriften en proefschriften in te zien.

De nieuwe dienst geeft zoveel mogelijk toegang tot academische werken. De zoekmachine toont bijvoorbeeld waar mogelijk proefdrukken en voorpublicaties.
In veel gevallen wordt niet meer dan een samenvatting van de gevonden artikelen getoond. Voor de volledige tekst zal een wetenschapper alsnog naar de universiteitsbibliotheek moeten, of zelf een abonnement op het betreffende tijdschrift moeten hebben.
"Het gaat ons erom om het vinden van informatie makkelijk te maken, of het nu openbaar toegankelijk is of niet. De eerste stap voor ieder onderzoek is het terugvinden van informatie en daarop voort te bouwen. Het niet kunnen vinden van informatie hindert de wetenschap", verklaarde Anurag Acharya, bij Google de projectleider voor de wetenschappelijke zoekdienst, tegenover nieuwsite Infotoday.

Concurrent

Is een publicatie niet openbaar, dan helpt Google de wetenschappers met een betaaldienst. Dit baart sommige Universiteitsbibliotheken zorgen, omdat ze vrezen dat academici artikelen aanschaffen waar ze al een abonnement op hebben.
Scholar is niet de enige zoekdienst in academische publicaties. Een vergelijkbaar alternatief is bijvoorbeeld de 'Online journal search engine', http://www.ojose.com.
Google is met deze dienst geen concurrent voor wetenschappelijke uitgevers. Het bedrijf maakte afspraken met een aantal van hen. De uitgeverijen staan wel onder toenemende druk hun tarieven te verlagen. Al jaren wordt onder meer het marktdominante Elsevier ervan beschuldigd met peperdure tarieven de verspreiding van wetenschappelijk onderzoek tegen te werken.
Academici komen zelf met alternatieven, de zogenoemde 'Open Acces'-periodieken. Net als bij de betaalde tijdschriften worden deze publicaties door derden beoordeeld. De verspreiding geschiedt meestal via internet. In sommige tijdschriften betaalt een onderzoeker voor publicatie.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-10T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.