Stichting stopt geld in universitair onderzoek

Projecten van hogescholen en universiteiten kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van de onlangs opgerichte Stichting ter bevordering van Onderwijs en Onderzoek in Informatie en Communicatie Technologie (SOOICT).

Na een beoordeling van de projecten, kan een financiële bijdrage van 25.000 gulden volgen. De stichting verwacht begin 1998 de eerste subsidie te verlenen. De financiering is mogelijk doordat er 300.000 gulden vrij is gekomen na het samengaan van Vifka en Cosso tot Fenit. "We willen met dit geld projecten steunen die de instroom van studenten naar het informatica-onderwijs bevorderen. De onderzoeken moeten gaan over onderwijs of ICT", aldus woordvoerder Jeroen Versteeg van IP/Informatica Projectgroep, het bedrijf dat het secretariaat voert van de SOOICT. "Binnen de IT-branche is duidelijk behoefte aan meer aandacht voor deze onderwerpen. De aansluiting van de onderzoeken met het bedrijfsleven moet beter. Er bestaat een gat tussen de hogescholen en universiteiten enerzijds en de bedrijven anderzijds. We hopen deze afstand met dit initiatief te verkleinen", aldus Versteeg.

niet charitatief

Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. De SOOICT onderhoudt nauwe contacten met de branche-organisatie Fenit. Ook een medewerker van het Ministerie van Economische Zaken heeft een bestuurszetel. "Het ministerie verleent medewerking. Tja, dit initiatief sluit ook uitstekend aan op de oproep van minister Wijers aan het bedrijfsleven om meer in het onderwijs te investeren", vervolgt Versteeg. "Kijk, het bedrijfsleven realiseert zich best dat een investering in het onderwijs loont. Veel initiatieven van de universiteiten en hogescholen om projecten te starten die interessant zijn voor de bedrijven, kunnen niet doorgaan wegens gebrek aan geld. De SOOICT hoopt de initiatiefnemers te steunen, zodat het project doorgang kan vinden." De SOOICT is geen charitatieve instelling, benadrukt de woordvoerder. De inspanningen van de stichting hoeven echter niet direct tot winst voor het bedrijfsleven te leiden. "Natuurlijk sturen we op resultaten aan. Maar de investeringen hoeven niet direct terug te vloeien naar de branche. Als meer mensen zich door deze projecten voor de IT gaan interesseren, zijn we in eerste instantie al tevreden." Volgens de ondersteunende staf zijn de eerste reacties vanuit de universiteiten en hogescholen op de nieuwe stichting goed. "De eerste aanvragen voor subsidie komen binnen. We verwachten per jaar drie of vier projecten te ondersteunen. Het bestuur zal voor elke aanvraag een toetsingscommissie samenstellen, bestaande uit experts." Hoewel de SOOICT de ontwikkelingen rustig afwacht en over voldoende geld beschikt om de komende drie jaar projecten te financieren, denkt het bestuur al aan de toekomst op langere termijn. "De intentie bestaat om dit initiatief op grote schaal voort te zetten, met meer mensen uit het onderwijs in het bestuur. Misschien kunnen we hechtere aansluiting zoeken met Economische Zaken. Maar goed, we zijn allereerst benieuwd naar de projecten die nu binnen komen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-31T00:00:00.000Z Michiel Couzy