ROC start opleiding digitaal rechercheur

Het profiel van een digitale rechercheur liegt er niet om. Hij is thuis in it, maar heeft ook juridische kennis; beschermt systemen tegen aanvallen, onderzoekt en verzamelt bewijsmateriaal en adviseert over manieren om risico's te beperken. In oktober zijn de eerste leerlingen gestart met de vierjarige opleiding aan de ICT Academie van ROC ASA Utrecht.

Het regionale opleidingencentrum ASA heeft de primeur om als ROC de opleiding aan te bieden. Het beroep bestaat echter al geruime tijd, aldus opleidingsmanager Sjaak Vinke. "Bij de politie werken zo'n honderdvijftig digitale rechercheurs. Ook bij in ict gespecialiseerde beveiligingsbedrijven zijn ze in dienst. Voor tachtig procent is het een stevige it'er die veel weet van software, netwerken en verbindingen. Hij moet de systemen snappen, maar ook grondige juridische kennis hebben. We zijn de eersten die particuliere digitale rechercheurs opleiden."

Verborgen bestanden

Voor de mbo-opleiding vaste vormen aannam, is eerst een profiel vastgesteld van de digitaal rechercheur. Dat gebeurde in overleg met verschillende branche- en beroepsorganisaties als Ecabo, kenniscentrum voor het beroepsonderwijs, de Vereniging van Beveiligings Managers Nederland (VBN), het Platform Informatiebeveiliging (PI) en het Genootschap van Informatiebeveiligers (GvIB). Op basis van dat profiel is de mbo-opleiding ontwikkeld. De meeste leerlingen zijn 16 of 17 jaar oud en afkomstig van het vmbo. "Het is een niveau-4-opleiding", aldus Vinke. "Het hoogste wat we binnen het ROC kennen. Naast Engels, Nederlands en Bedrijfskunde krijgen leerlingen ook vakken als Ethiek en Recht. En sport, zodat rsi-verschijnselen worden voorkomen. Om mensen te oefenen in het stellen van de juiste vragen, krijgen ze iedere acht weken een project dat ze moeten oplossen. Het gaat niet alleen om techniek, maar ook om vaardigheden. De it-vaardigheden worden geleidelijk uitgebreid met digitaal forensisch onderzoek. Het begint met de basisprincipes van netwerken en datacommunicatie. Uiteindelijk kunnen zij een compleet netwerk van een grote organisatie in kaart brengen en aangeven waar de zwakke punten in de organisatie liggen die gevoelig zijn voor fraude. We maken tevens gebruik van een opleidingsadviseur van de politie. Zo leren leerlingen bijvoorbeeld hoe je een gewiste harde schijf kan onderzoeken op verborgen bestanden."
"De meest gestelde vraag aan mij toen we het nieuws van de opleiding bekend maakten, was: 'waarom doet de politie dit niet?' Bedrijven willen het graag zelf oplossen. Als een medewerker bijvoorbeeld de prijzen in het systeem tijdelijk halveert om zelf goedkoop online iets te bestellen, heb je iemand nodig die niet alleen weet hoe hij in 32 terabyte aan data de juiste gegevens vindt, maar ook kan overleggen met een accountant of een jurist hoe hij de bewijslast moet vastleggen. Over vier jaar heeft iedereen die nu met de opleiding begint een baan. Daar twijfel ik niet aan."

 
Peter Steeman

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geachte,

CorCom Security Analysing Holland gaat corrupte ITers hun netwerken en buitenlandse software leveranciers die in Nederland actief zijn in kaart brengen. De lobby activiteiten van buitenlandse inlichtingen officieren die onopvallend werkzaam zijn als zogenaamd medewerker(ster) bij een software bedrijf is groot. In het recente verleden hebben verschillende medewerkers van de AIVD en de politie deze dienst vroegtijdig verlaten en zijn overgestapt naar een buitenlands softwarebedrijf om daar
in dienst te treden. De vraag is, hoe wisten deze professionele lobbyisten de medewerkers van de AIVD en politie te traceren ? Hoe zijn deze contacten
tot stand gekomen, en wie waren de bemiddelaars ? Het gehele artikel kunt u lezen door op de onderstaande link te klikken.

Met vriendelijke groet,
CorCom Security Analysing Holland
http://nqs1.9hz.com

CorCom Security Analysing Holland is een grote 'hoax'. Het enige wat ze kunnen is onzin verspreiden, mensen spammen en mensen bedreigen ( http://195.184.64.206/Hallo_met_corcom.mp3 )

Hoi Cornelis Corcom,

Begin je dan wel bij jezelf?
www.ictdaily.nl voor alle informatie over deze grappenmaker.

Ik denk dat als je deze opleiding gaat doen je het beste eerst een niveau 2 of 3 ict-opleiding kunt doen omdat je dan al meteen veel meer kennis hebt over systemen zodat je je beter op het doen van de opleiding zelf kan focusen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-04T00:00:00.000Z Peter Steeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.