'Acties zijn onvermijdelijk bij verkoop Accu'

"We gaan ervan uit dat de overname van het Accu door Cap Gemini afketst. Mocht dit toch doorgaan, dan kan men zwaar weer verwachten". Dit zegt vakbondsbestuurder Arno Lammeretz van AbvaKabo.

Het college van bestuur van de Universiteit Utrecht heeft zijn onderhandelaar, secretaris W. Kardux, op 8 oktober de opdracht gegeven om de onderhandelingen met Cap Gemini over de verkoop van het computercentrum Accu binnen twee weken af te ronden. Een voorstel voor een overeenkomst op hoofdlijnen is door het college positief beoordeeld. AbvaKabo-bestuurder Lammeretz maakt zich echter grote zorgen over de afwikkeling van de onderhandelingen.

Hak-op-de-tak

"Er liggen nog een aantal grote financiële hobbels", zegt Lammeretz. "Zo zou het Accu afgezet tegen de prijsstelling van Cap Gemini die er nu ligt, 35 procent efficiënter moeten gaan opereren. Zoiets betekent vrijwel zeker dat er delen afgestoten moeten worden. Dit zullen wij op geen enkele wijze accepteren."
Hoewel Lammeretz gewend is geraakt aan het "hak-op-de-tak-beleid" van het college, is hij toch verbaasd dat de bestuurders de onderhandelingen doorzetten. "Het college voert een zwalkend IT-beleid. Het heeft geen idee hoe de IT-structuur van de universiteit eruit moet gaan zien nadat het Accu is verkocht. De U-raad heeft daarover ook al vragen gesteld, maar het college moet het antwoord tot op heden schuldig blijven."
Lammeretz wacht rustig af wat de onderhandelingen zullen opleveren. "Een ding is zeker, wij houden het college aan de keiharde afspraak die gemaakt is in het lokaal overleg: de overname gaat niet door, wanneer een meerderheid van de Accu-medewerkers nog steeds tegen blijkt te zijn. Wil men het toch doorzetten, dan zijn acties onvermijdelijk."

Dienstraad

Ook de dienstraad van het Accu wacht af tot er een definitief voorstel op schrift staat. Dan hoopt het meer te weten te komen over het sociaal plan en de opzet van de nieuwe organisatie. De dienstraad heeft voor een eventuele beoordeling de hulp ingeroepen van Peter Meyer, een ondernemingsraad-adviseur van Bureau Tim Lakeman. Volgens voorzitter Alex Goyarts zal op het moment dat er officiële stukken binnen zijn, opnieuw een personeelsenquête worden gehouden. Blijft een groot deel van de medewerkers nog steeds tegen, dan brengt de dienstraad een negatief advies uit. Goyarts denkt dat dan ook het college van bestuur en Cap Gemini afzien van een overname.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-16T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.