Rijk maakt miljoenen extra vrij voor IT

Nederland moet zich ontwikkelen tot 'kennisland'

DEN HAAG - In de Miljoenennota wordt gesproken over extra uitgaven voor 1997 en de daaropvolgende jaren. Een aanzienlijk deel van het vrijgemaakte geld komt al dan niet direct ten goede aan de IT-branche. Nederland zal zich meer en meer tot een 'kennisland' moeten ontwikkelen.

Op het terrein van het onderwijs wordt een impuls gegeven aan kwaliteitsbeleid en informatietechnologie. De doorstroming van nieuwe technologische kennis naar het beroepsonderwijs krijgt volgend jaar een nieuwe impuls.
Politie, brandweer en ambulance krijgen fors meer geld voor informatie-technologie. De nieuwe Miljoenennota spreekt van een inhaalslag in de zwaailichten-sector. Er komt een landelijk mobiel datacommunicatienet voor betrokken diensten. Alleen al het Rijk zal hiervoor 567 miljoen gulden op tafel leggen.
Justitie ontvangt extra middelen voor de uitbreiding van het elektronisch toezicht. Ten behoeve van de rechterlijke organisatie worden investeringen gedaan in automatisering en huisvesting. Het kabinet heeft hiervoor in 1997 eenmalig 130 miljoen gulden en voor de jaren daarna een bedrag van 80 miljoen gulden per jaar blijvend aan de Justitie-begroting toegevoegd.

Technologiebeleid

In de fiscale sfeer is het budget voor technologiebeleid verruimd en wel met 50 miljoen gulden in 1997 en met 75 miljoen gulden vanaf 1998. Het overgrote deel hiervan zal worden bestemd aan de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (Wbso).
Hiervoor is meer budget nodig, mede omdat software-gerelateerd onderzoek beter onder de regeling gaat vallen. Ook grote bedrijven kunnen volgend jaar meer van de Wbso profiteren. Deze maatregel past in het beleid de fiscale stimulering van technologie te verhogen. Op technologisch gebied kent ons land nog een aantal zwakke punten. Al jaren wordt geklaagd over de slechte aansluiting van het publieke onderzoek op de vraag uit de markt. De invloed van het bedrijfsleven op research-projecten zal worden vergroot.
De Technologische Top-instituten zullen top-onderzoek gaan doen op terreinen die voor het Nederlandse bedrijfsleven van belang zijn. Naar verwachting zal begin 1997 het eerste Top-instituut zijn poorten openen. Een subsidieregeling voor projectmatige technologische samenwerking zal per 1 januari 1997 in werking treden.
Over de elektronische snelweg is de begroting kort. De liberalisatie van de wet- en regelgeving zit op schema. Het inhuren van extern automatiseringspersoneel bij de overheid is op zijn retour. Vooral de belastingdienst kan het voortaan met aanzienlijk minder inhuurkrachten af. Het lerend vermogen van de eigen organisatie wordt hierdoor groter. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-20T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.