Microsoft wil 2250 professionals opleiden

Softwarebouwer vergoedt opleidingskosten werklozen volledig

Microsoft Benelux is een grootscheepse operatie gestart om het aantal specialisten in zijn producten op te krikken. In juli 1998 moeten er 2250 'certified professionals' meer zijn dan nu. Door de toegenomen vraag naar software kampt het bedrijf met een schrijnend gebrek aan goed opgeleide mensen.

Het softwarebedrijf wil de nieuwe product-specialisten (zogenoemde certified professionals) rekruteren uit drie verschillende groepen. Ten eerste worden 750 medewerkers gezocht in de kaartenbakken van de arbeidsbureaus. Met hun opleiding, volledig betaald door dit softwarebedrijf, is een bedrag van 2 miljoen gulden gemoeid. Daarnaast bestaat behoefte aan 500 extra product-specialisten bij dealers en solution providers. Zij betalen in principe de opleidingen zelf, maar worden door Microsoft gesponsord middels het verstrekken van software en cursusmateriaal.
Tenslotte wil de softwareleverancier 1000 medewerkers van grote partners (zoals CMG, Origin en Cap Volmac) tot certified professional omscholen. Dit gebeurt in samenwerking met de ondernemingen. In totaal is Microsoft aan sponsoring en opleiding rond de 5 miljoen gulden kwijt.

Schoolverlaters

In tegenstelling tot wat eerdere berichten suggereerden, ondermeer in de Volkskrant, is het dus niet zo dat Microsoft honderden banen creëert. Het gaat deels om bestaande werknemers, deels om (vaak kansrijke) schoolverlaters en slechts voor een deel om werklozen. Er is bovendien geen enkele garantie op werk.
Hoeveel banen het project uiteindelijk oplevert, valt dan ook moeilijk te voorspellen. Maar volgens Kees Pronk, manager educatie en certificatie, leert de ervaring dat vrijwel alle getrainde Microsoft-specialisten direct aan de slag kunnen.
Vanwege de stijgende vraag naar software heeft Microsoft een schreeuwend gebrek aan professionals. "Onze dealers en partners kampen met een skills-gap. Die kloof in kennis willen we zo snel mogelijk overbruggen", zegt Pronk.
De bedoeling is dat een groot deel van de product-specialists uiteindelijk doorgroeit naar de 'zwaardere' functie van certified systems engineer. Pronk denkt dat het niet moeilijk is voldoende geschikte kandidaten te vinden bij de arbeidsbureaus. Half oktober gaat de werving en selectie van start. In juli 1998 worden de resultaten van deze groots opgezette operatie zichtbaar.
Pikant detail is dat een half miljoen van het bedrag dat Microsoft in opleidingen pompt afkomstig is van de Business Software Alliance. Deze club, die bekend staat als de software-politie, bestrijdt het illegaal gebruik van software. De BSA heeft nooit mededelingen willen doen in hoeverre haar activiteiten geld in het laatje brengen. Dat het om miljoenen gaat, is nu echter wel zeker.
 
Meer banen bij Microsoft
Naast de grote hoeveelheid specialisten die Microsoft gaat opleiden, draagt het concern ook rechtstreeks bij aan de groei van de werkgelegenheid. Er zullen de komende maanden 45 nieuwe arbeidsplaatsen worden gecreëerd, zegt een van de directeuren Microsoft Benelux John Mangelaars. Het software-concern heeft een nieuwe afdeling opgericht, de Application Developers Customer Unit (ADCU). Wereldwijd zorgt die voor 500 banen; in de Benelux voor 20. De afdeling gaat zich helemaal toeleggen op het leggen van relaties met applicatiebouwers. Op dit moment heeft Microsoft contracten met een aantal grote ontwikkelaars zoals Exact en Baan. "Maar er zijn er vele honderden op de markt. We willen het aantal Microsoft-gecertificeerde bedrijfsapplicaties binnen een jaar fors zien groeien", aldus Mangelaars.
In de ADCU zal plaats zijn voor diverse functies, ondermeer accountmanagers, marketeers en systeemontwikkelaars. Daarnaast stelt de softwaregigant 25 extra werknemers aan in het reguliere consulting- en support-traject. Alles bij elkaar groeit het personeelsbestand van Microsoft Benelux met ruim 20 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-01T00:00:00.000Z Stan de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.