Veertig miljoen voor technocentra

Minister Loek Hermans van Onderwijs verstrekt veertig miljoen gulden aan scholen en bedrijven om vijftien zogenoemde technocentra op te richten. Deze samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven moet er onder andere voor zorgen dat scholieren in het beroepsonderwijs toegang krijgen tot meer technische kennis.

Dat doel wil Hermans onder meer bereiken door de technocentra te laten dienen als raakpunt tussen de onderwijswereld en het bedrijfsleven. Scholen laten hun leerlingen dan volgens afspraken met bedrijven praktijkervaring opdoen met dure computers die de onderwijsinstellingen zelf niet kunnen aanschaffen. De minister erkent hiermee in wezen dat de overheidsinvesteringen alleen niet voldoende zijn. Hij wijst er met klem op dat de overheid hier slechts subsidie verleent. "Het is niet de bedoeling dat wij alles regelen. Ook andere partijen, zoals het bedrijfsleven, zullen moeten investeren", aldus een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs.

Verleiding

Het gevaar bestaat wel dat leerlingen die middels de technocentra praktijkervaring opdoen bij bedrijven in verleiding komen hun opleiding voortijdig af te breken. De IT-sector lijdt nog steeds aan een tekort aan werknemers, wat ertoe leidt dat bedrijven ronselen bij informatica- en technische opleidingen. Vorige week is het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt opgezet om de gedragsregels voor ICT-bedrijven aan te scherpen. Dit heeft met name betrekking op het lokken van werknemers bij concurrerende firma's en leerlingen bij technische opleidingen.
Het technische onderwijs moet middels de technocentra beter in lijn komen met de arbeidsmarkt. Hermans wil langs deze weg het huidige tekort aan goed geschoolde technici in Nederland aanpakken. In de technocentra-plannen van Hermans zijn dan ook rollen voorzien voor arbeidsvoorziening en gemeenten. In totaal komen er vijftien technocentra, die vóór november dit jaar hun plannen moeten indienen bij de onderwijsminister. Hij beslist dan welke centra in aanmerking komen voor de subsidie van 2,6 miljoen gulden per instelling.

Verdeeld

De reacties op de plannen van Hermans zijn verdeeld. De Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) in Tilburg plaatst kanttekeningen bij de noodzaak van deze technocentra. Een betere, directe samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en gemeenten is meer op zijn plaats. "Dat is simpeler en bovendien goedkoper", aldus BZW-woordvoerder Peter van Run. Deze instelling telt 2300 aangesloten werknemers en is daarmee in wezen het spreekorgaan voor het bedrijfsleven in het zuiden van Nederland.
In de plannen van Hermans is ook een extra bedrag van 160 miljoen gulden gereserveerd voor de voortzetting van dit initiatief na 2003. Technocentra die dan verdere subsidie willen ontv angen, moeten eerst aantonen dat zij succes boeken. Het eerste technocentrum dat zich heeft aangemeld, bevindt zich in Ede en richt zich op bij- en nascholing in die regio. De oorspronkelijke plannen voor deze technocentra stammen nog uit de bewindsperiode van voormalig onderwijsminister Jo Ritzen. Toen was er nog sprake van een bedrag van 600 miljoen gulden. Het kabinet Paars II heeft dat echter teruggebracht tot 200 miljoen gulden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.