AWT: Meer geld voor informatica-onderzoek nodig

Sion noemt advies welkom duwtje in de rug

De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) pleit voor meer geld voor informatica-onderzoek. Dit blijkt uit het rapport 'Prioriteiten 1998', dat het adviesorgaan van de regering heeft opgesteld ten behoeve van het Wetenschapsbudget 1999.

De AWT vindt dat informatica extra middelen verdient, gezien het belang van dit vakgebied. Directeur Berkhoff van de Stichting Informatica Onderzoek Nederland (Sion) noemt het advies een welkom duwtje in de rug.
Sion stelde in 1997 een onderzoeksagenda op voor maatschappelijk relevant informatica-onderzoek, maar moest concluderen dat er voor de uitvoering hiervan een tekort is van vijftien miljoen gulden. De Stichting denkt dertig miljoen gulden nodig te hebben. De fondsen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), dat wetenschappelijk onderzoek financiert, belopen ongeveer de helft van dit bedrag.

Wenselijk

De AWT acht een ruimere financiering van het Informatica-onderzoek binnen NWO op zijn plaats. Het orgaan stelt voor om geld dat bestemd is voor fysica, astronomie en wiskunde over te hevelen naar Informatica. "Dat is gegeven het evidente belang van de Informatica zelfs zeer wenselijk", stelt de AWT. Professor J. Baeten van de vakgroep Informatica aan de Technische Universiteit Eindhoven noemt deze herverdeling een goed idee. "Natuurkunde slokte altijd het leeuwendeel van deze gelden op. Dit was historisch zo gegroeid."

Graantje meepikken

Berkhoff geeft aan hard op zoek te zijn naar extra geld. Sion, dat binnenkort als zelfstandige stichting wordt opgeheven en deel gaat uitmaken van de NWO-afdeling voor exacte wetenschappen, voert momenteel overleg met de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs over de financiën. "Er is veel geld uitgetrokken voor het Nationaal Actieprogramma Elektronische Snelwegen. Dat is niet alleen bestemd voor infrastructuur. We hopen hier een graantje van mee te pikken", aldus Berkhoff. Volgens de directeur heeft Nederland een goede reputatie op het gebied van theoretische informatica. De aansluiting van het onderzoek op de behoefte van de maatschappij is minder. "Op dit gebied lopen we iets achter." Ook Baeten is een voorstander van deze koppeling, onder de voorwaarde dat de maatschappij niet de agenda van het wetenschappelijk onderzoek gaat bepalen. De Vereniging van Samenwerkende Universiteiten wilde niet ingaan op het juist verschenen AWT-advies.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-17T00:00:00.000Z Michiel Couzy