School daagt Pink Roccade-dochter voor de rechter

Y2K-bestendige Scholis-software niet geleverd

De Christelijke Scholen Gemeenschap Vincent van Gogh uit Assen gaat OAB Omega, een dochteronderneming van Pink Roccade, dagvaarden. De school is van mening dat de softwareleverancier tekort is geschoten in het nakomen van de overeenkomst die ze hadden gesloten: de levering van een milleniumbestendig softwarepakket. "De schade die daardoor is ontstaan, zo'n 350.000 gulden, willen we vergoed hebben", aldus Simon Goverse, lid van de schooldirectie.

Onderhandelingen over een schikking van het conflict zijn stukgelopen. Het Vincent van Gogh eist vergoeding van de geleden schade, terwijl OAB Omega alleen bereid was de licentiekosten van een vervangend pakket te vergoeding (ter waarde van circa 45.000 gulden). "De standpunten liggen te ver uiteen om tot een schikking te komen. Wij gaan daarom deze maand nog een procedure aanhangig maken", kondigt Rik Boekaar van het Assense advocatenkantoor Geene CS aan, die de belangen behartigt van de scholengemeenschap. "Wij zijn overtuigd dat we aan onze verplichtingen hebben voldaan en begrijpen niet wat het probleem van de school is", reageert Pink Roccade-woordvoerster Esther Schaddelee desgevraagd.

Geschiedenis

Het conflict tussen de school en de softwareleverancier kent een lange geschiedenis. OAB Omega ontwikkelde en leverde voorheen het administratieve pakket Scholis. Eind 1997 liet het Vincent van Gogh zijn oog vallen op Scholis. "Wij vonden Scholis het beste programma. Het heeft een relationele database en een gebruiksvriendelijke schermopbouw", motiveert Goverse de keuze.
Op het moment dat de school het contract tekende was de millenniumbestendige Windowsversie van Scholis nog niet op de markt. Het Vincent van Gogh zou tijdelijk met de niet millenniumbestendige DOS-versie kunnen werken. "In 1998 ga je natuurlijk geen pakket met een jaar 2000-probleem aanschaffen. OAB Omega heeft daarom contractueel gegarandeerd dat Scholis geen millenniumprobleem veroorzaakt", aldus Goverse.

Uit de handel

Het conflict dat tussen beide partijen bestaat werd veroorzaakt toen OAB Omega in september 1998 meedeelde de productontwikkeling van Scholis te staken. De nieuwe versie zou dus niet geleverd worden. "Terwijl de accountmanager ons een millenniumbestendige versie van Scholis beloofde was het probleem al actueel bij OAB Omega. Er blijft bij de school een gevoel van misleiding achter. Als we alles vooraf geweten hadden, waren we nooit met OAB Omega in zee gegaan", zegt een teleurgestelde Goverse.
De Pink Roccade-dochter bouwt al zijn activiteiten op het gebied van standaardpakketten af. In verband met zijn recente beursgang wil het bedrijf terug naar zijn kernactiviteiten. Scholis werd verkocht aan CMG. Die dienstverlener maakt de Scholis-software millenniumbestendig en biedt gebruikers vervolgens een migratiepad aan naar CMG's eigen pakket: Schoolfact. Dit is een traject dat het Vincent van Gogh ook ingaat.

Alternatief

Pink Roccade is van mening dat de scholengemeenschap tijdig is geïnformeerd over plannen met OAB Omega. "Dat de oude versie een millenniumprobleem had, was bekend. Daar hebben we alternatieven voor aangeboden", aldus Schaddelee die doelt op de samenwerking met CMG. Goverse plaatst daar echter een kanttekening bij: "Wij stonden niet op de mailinglijst van Roccade Public en zijn dus niet geinformeerd. Dat Scholis van de markt af werd gehaald wisten we pas toen we ons aanmelden voor een cursus, die ook niet meer werd gegeven."
De situatie is enigzins verwarrend omdat er momenteel twee organisaties zijn met de naam OAB Omega. In de eerste plaats is OAB Omega een onderdeel van Roccade Public, wat weer een dochter van Pink Roccade. Dit bedrijf voert nog een aantal softwareproducten die op termijn allemaal uitgefaseerd worden. Dit bedrijf moet niet verward worden met OAB Omega uit Gouda, een onafhankelijke softwareleverancier die in januari van dit jaar is opgericht en drie andere pakketten uit de stal van Roccade Public op de markt brengt.

150 Scholen

Zo'n 150 scholen, met in totaal 190.000 leerlingen, hadden het Scholis-pakket in gebruik. OAB Omega hanteerde, voordat ondersteuning van de software gestaakt zou worden, een opzegtermijn van een jaar. "Wij zijn de enige school die de DOS-versie heeft geïmplementeerd en wachtte op de millenniumbestendige Windows-versie, terwijl de productontwikkeling van het pakket al ter discussie stond", aldus Goverse.
De rechtszaak, die binnenkort in Utrecht zal dienen, kan volgens advocaat Boekaar makkelijk een jaar in beslag nemen. Hij sluit overigens niet uit dat de kemphanen tussentijds toch nog een schikking treffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-16T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.