Druk op IT-onderwijs neemt enorm toe

Groeiende salarissen stijgen studenten naar het hoofd

Het informatica-onderwijs worstelt met de verhitte arbeidsmarkt voor automatiseerders. Stijgende salarissen verleiden studenten hun opleiding voortijdig af te breken en te gaan werken. Tevens neemt het aantal inschrijvingen af. "Wat instroom betreft, hebben de hbo-opleidingen hun limiet gehaald", zegt Cees van Loon, van de Haagse Hogeschool.

De krapte op de arbeidsmarkt en de enorme behoefte van bedrijven aan geschoolde automatiseerders zetten de onderwijsinstellingen onder druk. Een groeiend aantal studenten staakt de opleiding en gaat zonder diploma voor veel geld aan de slag bij bedrijven. Zowel universiteiten als hogescholen kampen met dit probleem. "Wij kunnen weinig aan dit probleem doen, want ze bezwijken voor het geld", aldus Frans Ververs, opleidingsdirecteur technische informatica in Delft.
Henk van Leeuwen van de Hogeschool Enschede zegt dat de stijgende salarissen in de IT-branche een enorme prikkel vormen voor de studenten om meteen aan de slag te gaan. "Dat is natuurlijk erg zorgelijk."

Instroom

Het informatica-onderwijs kan niet voldoen aan de behoefte van het bedrijfsleven aan geschoolde werknemers. Het aantal studenten dat zich de afgelopen jaren inschreef, nam weliswaar toe, maar kan de tekorten op de arbeidsmarkt niet wegnemen. Bovendien lijkt het hoogtepunt alweer voorbij. "De instroom vlakt af", zegt Van Loon, directeur van de sector Informatica aan de Haagse Hogeschool en voorzitter van het HBO-I Platform. "We hebben de lim iet wel bereikt."
Volgens Ververs loopt ook het aantal inschrijvingen aan de universitaire informatica-opleidingen iets af. "Wij zitten nog niet aan ons maximum, maar de studie kampt nog steeds met een nerd-imago. Vrouwen blijven ook weg." Van Loon constateert dat met name te weinig mbo'ers met een informatica-opleiding de arbeidsmarkt betreden. "Maar die opleiding is nog relatief nieuw". De directeur aan de Haagse Hogeschool verwacht niet dat er structureel meer academici nodig zijn.
Om toch aan voldoende automatiseerders te komen, moeten andere opleidingen volgens Van Loon meer aandacht besteden aan ICT. Ververs wil echter waken voor een te groot aandeel van niet-informatici in de branche. "Het komt ons vakgebied niet ten goede als bedrijven alle mensen aannemen die een beetje slim uit de ogen kijken." Uit cijfers blijkt dat 63 procent van de werknemers in de IT-branche geen informatica-opleiding heeft gevolgd.

Iedereen werk

Enkele cijfers uit het onlangs gepresenteerde onderzoek van de HBO-raad naar de arbeidsmarktpositie van afgestudeerden, maken duidelijk dat de verhitte arbeidsmarkt de hbo'ers met een informatica-opleiding geen windeieren legt. Het werkloosheidspercentage onder afgestudeerde informatici is praktisch nul.
Ruim 80 procent van de hbo'ers vindt binnen één maand een baan. Bijna alle afgestudeerden werken full-time en ongeveer 90 procent heeft een vaste aanstelling. De salarissen van de werknemers met een hbo-diploma stijgen aanzienlijk. Mensen die de opleiding Computertechniek hebben volbracht, verdienen gemiddeld 3848 gulden bruto per maand. Werknemers met een diploma Hogere informatica krijgen 4155 gulden. Het maandsalaris van oud-studenten Informatica en informatiekunde bedraagt gemiddeld 4675 gulden. Het salaris van de informatici ligt hiermee beduidend hoger dan dat van hbo'ers met een andere opleiding.
Uit de cijfers van de HBO-monitor blijkt tevens dat vrouwen en allochtonen zich afzijdig houden van de informatica-opleidingen. Nog geen 8 procent van de afgestudeerden is vrouw en ongeveer 4 procent allochtoon.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-09T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.