Onder de motorkap van OpenEdge 10.1

Ontwikkelaars optimistisch over presentatie op Exchange 2005

Progress Software gaf tijdens zijn wereldwijde bijeenkomst Exchange 2005 de gebruikers van OpenEdge alvast een kijkje onder de motorkap van de nog niet uitgebrachte versie 10.1. Ontwikkelaars reageerden enthousiast op de nieuwe features.

Op 6,7 en 8 juni waren een paar honderd automatiseringspartners en eindgebruikers naar Orlando afgereisd om Exchange 2005, de jaarlijkse bijeenkomst van Progress Software, bij te wonen. Tijdens deze bijeenkomst gunde de concurrent van onder andere Oracle en IBM de gebruikers alvast een blik op de belangrijkste features van OpenEdge 10.1, de versie die pas aan het einde van dit jaar op de markt komt. Met name de wijzigingen die zijn aangebracht in de Integrated Development Environment (IDE) konden rekenen op groot applaus en gejuich van enkele programmeurs.
Wat verandert er in de nieuwe versie? Een belangrijk punt is dat Progress de open source omgeving Eclipse heeft omarmd. Eclipse heeft ontwikkeltools, zoals editors en generatoren, die te gebruiken zijn in meerdere programmeertalen. Tot nu toe hebben de meeste omgevingen hun eigen taal. Voor Oracle gebruik je Oracle-tools. Voor Sybase gebruik je Sybase-tools. Ook Java heeft zijn eigen gereedschappen, maar de gereedschapskist van de programmeur wordt hierdoor groter en groter. Bovendien werkt ieder programma weer net iets anders dan een ander programma. Eclipse maakt daar een einde aan door te zorgen voor een algemene ontwikkelomgeving, waar de eigenschappen van Oracle, Progress, Sybase of C++ door middel van plug-ins in gestopt kunnen worden. Progress sluit zich met deze ontwikkeling aan bij een internationale open-sourcegroep die sterk wordt ondersteund door IBM. Progress is niet de enige fabrikant die Eclipse gebruikt, maar gaat er wel relatief vroeg mee aan de slag. Inmiddels zijn ongeveer zestig bedrijven lid van deze niet-commerciële open-sourcegemeenschap.

Auditing

Een tweede nieuwe feature in 10.1 is op het gebied van auditing. Deze feature is niet alleen handig als het gaat om de verplichtingen die volgen vanuit nieuwe accountingregels, maar ook bijvoorbeeld als het gaat om verplichte tracking en tracing in productieprocessen. Wanneer gegevens in een database wijzigen, wordt er in de nieuwe versie van OpenEdge direct een kopie van de gegevens gemaakt die in een tweede database worden opgeborgen. Met daarbij datum, tijd en degene die de wijzigingen heeft aangebracht, zodat achteraf altijd is na te gaan waar een wijziging in de gegevens is ontstaan. In die auditingdatabase kan dan naderhand precies worden gevolgd of alles volgens de spelregels is gebeurd. Als een account vervolgens besluit om bijvoorbeeld een controle door te voeren op het geven van kortingen, dan kan hij zien of er bepaalde kortingen extra vaak aan een bepaald bedrijf zijn gegeven, maar ook door welke medewerker dat is gebeurd. Ook is te controleren in welke situaties conceptfacturen achteraf zijn gewijzigd en waarom bepaalde boekingen opeens op een andere grootboekrekening terecht zijn gekomen. Dat zijn zaken die een accountant bij een controle tot zijn beschikking wil hebben en deze feature is nu native in de Progress-database ingebakken. Een accountant is hierdoor niet meer afhankelijk van programmeurs die de software geschreven hebben, want het zit al standaard onder de motorkap van 10.1, waarmee dus niet meer gesjoemeld kan worden. De gegevens die automatisch gekopieerd worden, verdwijnen bovendien in een database die beveiligd is, zodat ook achteraf deze gegevens niet meer gemanipuleerd kunnen worden.

Objectgeoriënteerd

Nog een belangrijke wijziging in versie 10.1 is dat het een objectgeoriënteerde programmeeromgeving is geworden. Hierdoor kunnen bepaalde objecten in de programmeeromgeving gemakkelijk gekloond worden. De gekloonde objecten werken identiek als het moederobject, maar op bepaalde aspecten kunnen afwijkingen worden aangebracht. Volgens René Santegoets, bestuurslid van de Progress Usergroup Nederland, kon er in versie 10.0 ook al wel objectgeoriënteerd geprogrammeerd worden, maar de mogelijkheden waren veel beperkter. Santegoets: 'Je moest er wat trucs voor uithalen. Programmeurs vanuit de objectgeoriënteerde wereld vonden dat het een gemis was in OpenEdge. Dat hebben zij aan Progress aangegeven en gelukkig is Progress nu aan hen tegemoet gekomen.'
OpenEdge 10.1 komt pas aan het einde van dit jaar definitief op de markt. Allereerst start op 13 juli het bètaprogramma voor OpenEdge 10.1, dat tot 2 december zal duren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-17T00:00:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.