Tekort aan aio's in informatica-onderzoek

Kwaliteit dreigt komende jaren achteruit te gaan

Door de toenemende aantrekkingskracht van het bedrijfsleven kampen technische universiteiten met een tekort aan assistenten in opleiding (aio) en medewerkers. Deze ontwikkelingen bedreigen het wetenschappelijk Informatica-onderzoek. Dit zegt professor Peter Apers, decaan aan de faculteit Informatica van de TU Twente.

De Technische universiteiten in Nederland kampen met grote problemen om afgestudeerden te vinden die willen promoveren. De meeste technici bezwijken na het behalen van hun bul voor de verlokkingen van het bedrijfsleven. Volgens Apers geldt dit voor veel disciplines, maar zijn ze het meest zichtbaar op de Informatica-faculteiten.
"De zuigkracht van de automatiseringsbedrijven is enorm. Dit trekt veel afgestudeerden aan: een makkelijke baan met veel geld", aldus Apers. De universiteiten hebben inmiddels de salarissen van de jonge onderzoekers verhoogd, maar het bedrag valt in het niet bij de sommen die automatiseerders in het bedrijfsleven maandelijks op hun rekening ontvangen.

Nijpend

Hoe dan ook, het tekort aan aio's is momenteel nijpend. Nederland neemt op het gebied van wetenschappelijk Informatica-onderzoek nu nog een goede positie in, zo blijkt uit rapporten van visitatiecommissies, maar de ontwikkelingen binnen de universiteiten bedreigen deze positie. "Het tekort is slecht voor de universiteit en funest voor de kwaliteit van het onderzoek. We raken een hele generatie kwijt. Dit betekent dat we de komende vijf tot tien jaar aan kwaliteit gaan inboeten", aldus Apers.
Woordvoerder Cees van Keulen van de TU Eindhoven bevestigt de problematiek en geeft aan dat zijn universiteit veel buitenlanders aantrekt om de lege promotieplaatsen in te vullen. Dit gebeurt ook in Enschede. "We proberen nu mensen in het buitenland te interesseren voor een aio-plaats. Het gaat dan met name om kandidaten uit Oost-Europa en Azië", zegt Apers. De decaan kan geen oordeel vellen over de kwaliteiten van deze mensen. "Dat is moeilijk in te schatten."

Medewerkers

Het bedrijfsleven laat niet alleen het oog vallen op de studenten en pas-afgestudeerden, ook de universitair medewerkers staan op de lijst van menig wervingsbureau. Doordat veel personeelsleden de overstap naar automatiseringsbedrijven maken, is de druk volgens Apers voor de achtergebleven medewerkers groot. "Het aantal studenten neemt toe en we houden niet veel medewerkers over."
De professor aan de Twentse universiteit hoopt dat de toename van de studentenaanmeldingen over een jaar of vijf ook een groei van het aantal aio's zal opleveren. Ook het bedrijfsleven moet bijdragen om het universitair onderzoek op peil te houden. "De ondernemingen moeten zich realiseren dat het ook in hun belang is als universiteiten over voldoende mensen beschikken. we zijn geen concurrenten van elkaar." Apers pleit voor een constructie waarbij bedrijven een aantal werknemers een deel van hun tijd laten besteden aan universitair onderzoek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-30T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.