IT mag inderdaad best wat sexier worden

Hoogleraar Informatica Mark Overmars onderschrijft het sombere hoofdredactionele commentaar over de aantallen informaticastudenten in Nederland niet. Hij is zelfs optimistisch gestemd, maar hij is het wel met hem eens 'dat de IT best wat sexier mag'.

In het commentaar in de Computable van 26 februari, getiteld, 'IT wil maar niet sexy worden', meldt uw hoofdredacteur dat de stijgende lijn van informaticastudenten alweer ten einde is.
Naar mijn mening worden zijn sombere uitspraken niet gesteund door de feiten. Volgens de laatste vooraanmeldingscijfers van 19 februari is het totale aantal studenten dat zich voor een informaticastudie heeft aangemeld niet gedaald maar gestegen met 4 procent. Als hij daarbij nog meeneemt dat studenten zich steeds later inschrijven (zoals bijvoorbeeld blijkt uit het totaal aantal studenten dat zich momenteel heeft aangemeld), dan is er geen reden tot zorg. Weliswaar is er sprake van een duidelijke daling bij de technische universiteiten, maar de groei bij de algemene universiteiten, in het bijzonder in Groningen en Utrecht, maken dit meer dan goed. Op grond van deze cijfers verwachten we in Utrecht het komende jaar meer dan 150 nieuwe studenten informatica. Dat is bijna twee maal zoveel als het aantal eind jaren tachtig.

Taak voor de 'task force'

Vanwaar dit succes? Ik denk dat een belangrijke reden is dat in de Utrechtse informaticaopleiding de informatica sterker gekoppeld is aan de toepassingen. Zo is er bijvoorbeeld de richting medisch-technische informatica waarin de informatica wordt gekoppeld aan medische toepassingen. Deze koppeling trekt ook meer meisjes. De Utrechtse informaticaopleiding heeft het hoogste percentage vrouwelijke studenten. Hoewel het aantal absoluut gezien nog steeds bedroevend laag is.
Hoe zorgen we dat nog meer leerlingen voor de informatica kiezen? De Task Force die het kabinet binnenkort in gaat stellen zal deze vraag moeten beantwoorden. Naar mijn mening is een belangrijk aspect daarbij dat de informatica inderdaad meer sexy moet worden. De Nederlandse IT-industrie is sterk gericht op de kantoorautomatisering. En dit komt op scholieren vaak als oersaai over.
Informatica moet spectaculairder. Virtual reality, robotica, multimedia, beeldverwerking; dat zijn thema's die aanspreken. Bedrijfsleven, universiteiten, en scholen zouden hier veel meer accent op moeten leggen, ook al omdat het onderwerpen zijn die in de nabije toekomst een steeds belangrijker rol gaan spelen. Ik hoop dat de Task Force hier aandacht aan zal besteden, en niet denkt dat een bezoek aan de automatiseringsafdeling van een bank middelbare scholieren over de streep zal trekken.
 
prof. dr. Mark H. Overmars
Voorzitter opleidingsbestuur
Informaticaopleiding
Universiteit Utrecht

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-19T00:00:00.000Z Mark H. Overmars
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.