IT-omscholing raakt Europese steun kwijt

Subsidie Historische Informatieverwerking stopgezet

Het voortbestaan van de postdoctorale opleiding Historische Informatieverwerking van de Universiteit Leiden loopt gevaar. Het Europees Sociaal Fonds (ESF) geeft sinds 1 januari geen subsidie meer.

Historische Informatieverwerking is een eenjarige voltijdsopleiding die cursisten met behoud van uitkering volgen. Doel ervan is werkloze historici, archeologen, kunsthistorici en cultureel antropologen kansrijker te maken op de arbeidsmarkt door ze in ICT bij te scholen. Hoewel kleinschalig kijkt het postdoctorale programma terug op een succesvolle tijd: sinds 1991 heeft van de zestien afgestudeerden van iedere lichting het overgrote deel binnen een paar maanden een baan gevonden.
Voor projectleider Marcel Ras kwam de stopzetting van de ESF-subsidie niet als een verrassing. "ESF heeft voor de komende vijf jaar nieuw beleid uitgestippeld. Daarin gaat de aandacht uit naar sociaal zwakkere groepen, zoals randgroepjongeren. Academici behoeven vanwege de verbeterde arbeidsmarkt nauwelijks ondersteuning meer." Ras heeft nog een sprankje hoop dat ESF op zijn beslissing terugkomt. Het zou in zijn ogen, gezien het grote tekort aan ICT-medewerkers, te betreuren zijn als de opleiding moet stoppen. Hij zou dat ook vreemd vinden, omdat de Leidse universiteit een beleid van grotere arbeidsmarktrelevantie voert en het belang van het gebruik van ICT in het onderwijs onderschrijft. Volgens Henk Frencken van het 'Platform voor informatie- en communicatietechnologie in het onderwijs' van de Universiteit Leiden zou het "doodjammer zijn als zo'n goede opleiding als Historische Informatieverwerking verdwijnt." Frencken heeft evenwel uit de wandelgangen geluiden opgevangen die duiden op een oplossing.

Potje

ESF was goed voor een subsidie van 300.000 gulden op een begroting van 700.000. De rest van het geld kwam tot nu toe van de universiteit en de sociale dienst (de uitkeringen). Nu de financiële ondersteuning is weggevallen, heeft de faculteit Letteren een reservepotje aangesproken om de continuïteit van de opleiding in dit studiejaar te garanderen. "Maar het is niet de bedoeling dat wij de subsidie van ESF overnemen", benadrukt Ton van Haaften, onderwijsdirecteur van de faculteit Letteren. "Al het geld dat wij erin stoppen moeten we namelijk weghalen uit de eerste fase van het universitaire onderwijs. In principe moeten post-doctorale opleidingen zichzelf kunnen bedruipen."
Van Haaften meldt dat de faculteit op dit moment nadenkt over twee sporen: of Historische Informatieverwerking handhaven als post-doctorale opleiding of integreren in het eerste-fase onderwijs voor de letterenstudies. Hij verwacht niet dat de huidige formule, die is gericht op werkloze academici, gehandhaafd wordt. Bijkomend probleem van een postdoctoraal programma zonder ESF-steun is volgens hem dat dan het cursusgeld fors omhoog moet. "De vraag is of voor zo'n opzet een markt bestaat."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-25T00:00:00.000Z Rik Sanders