Universiteit moet kracht mkb benutten

Het Nederlandse overheidsbeleid moet ervoor zorgen dat ‘slimme’ bedrijven hun kennis aan ‘domme’ ondernemingen overdragen. Daarom is het volgens MKB-Nederland en technologiestichting STW tijd voor een fundamentele omslag.

Meer dan de helft van de Nederlandse technologiebedrijven levert apparatuur of diensten aan universiteiten. Een kwart van deze ondernemingen draagt daarbij ook kennis over. Dat blijkt uit onderzoek van FHI (Federatie van Technologiebranches) naar de relatie tussen universiteiten en bedrijven, en de beleidsvoorstellen die daarmee samenhangen. Het huidige ‘eenzijdige overheidsbeleid’ doet volgens het mkb geen recht aan de praktijk. “Het overheidsbeleid is gebaseerd op eenrichtingsverkeer van de universiteiten en kennisinstellingen naar het bedrijfsleven”, stelt Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland. “Er wordt voorbijgegaan aan het feit dat ook mkb-bedrijven een bron van kennis kunnen zijn voor universiteiten.”

“Wij zouden graag meer marktwerking zien”, licht Ton Ravesloot, secretaris Technologie van MKB-Nederland toe. “Technologieopdrachten komen in Nederland vaak automatisch bij TNO of universiteiten terecht. Wat ons betreft mag het meer gaan als in de VS. Daar verzamelen universiteiten allerlei bedrijven om zich heen om hun eigen experimenteerkracht te vergroten. Universiteiten worden daar beter door, terwijl lokale bedrijven direct profiteren, en vooral de combinatie van universiteit en bedrijven ijzersterk is. Dat is allesbehalve eenrichtingsverkeer. Dat potentieel gebruiken wij in Nederland nog niet op een slimme manier.”

Er zijn stimulerende initiatieven, zoals innovatievouchers, maar wat MKB-Nederland betreft is dat nog maar het begin. Concreet stelt Hermans voor in 2007 ten minste acht miljoen euro extra aan onderzoeks- en ontwikkelingsopdrachten door universiteiten te laten uitbesteden bij kleine bedrijven. Daarnaast roept hij overheid en politiek op om bij de volgende ronde van besteding van aardgasbaten het deel dat naar Nederlandse universiteiten gaat te binden aan bestedingen bij Nederlandse bedrijven. Ook wil hij dat de universiteiten een bonus op hun onderzoeksbudget krijgen als ze onderzoeksopdrachten in het buitenland verwerven die leiden tot bestedingen bij Nederlandse bedrijven.

Overheidsprogramma

“Het is meer dan ooit van belang om te blijven investeren in technologieontwikkeling bij universiteiten en kennisinstellingen”, reageert STW-directeur Anton Franken. “Hermans heeft gelijk dat het mkb technologie meer moet ontwikkelen en vermarkten. Basaal pleit Hermans voor een sbir-regeling (small business innovation research), die in de VS al tientallen jaren wordt toegepast.”

STW doet al anderhalf jaar ervaring op met Nederlandse varianten van die regeling. Franken ontwikkelt nu samen met TNO een generieke Nederlandse sbir-regeling voor universiteiten, hbo-opleidingen en grote technologische instituten. De regeling houdt in dat voor acht- tot twaalf miljoen euro per jaar besteed moet worden aan technologieontwikkeling en vermarkting door bestaande en nieuwe midden- en kleinbedrijven. Franken: “Wij vinden dat dit soort regelingen onderdeel moet worden van alle overheidsprogramma’s voor technologieontwikkeling. Er is al een werkend systeem bij STW en TNO, dus we kunnen direct starten. Het wachten is op de overheid, die nog moet besluiten dit generiek toe te passen.”


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-02T09:17:00.000Z Arlette van Dort
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.