Detacheerders bouwen af

Voor weinig ict'ers is een functie als detacheerder een aantrekkelijke optie. Walter de Graaf ziet daarentegen kansen in de applicatiemarkt.

Decennia lang breidde de ict-detacheringsmarkt uit: bedrijven hadden een tekort aan gekwalificeerd ict-personeel, detacheerders vulden dat in met mensen die ze bij andere bedrijven recruteerden alwaar weer nieuwe tekorten ontstonden. De uitstroom van bedrijven richting detacheerders werd versterkt doordat steeds hogere salarissen en grotere lease-auto's werden geboden om maar aan de groeiende marktvraag te kunnen blijven voldoen: wie de mensen had, had tenslotte de business...
Deze tendens is rond de eeuwwisseling volledig omgekeerd: bezuinigingen dwingen bedrijven om minder geld aan extern personeel uit te geven, waardoor detacheerders te maken krijgen met het fenomeen 'bankzitters', professionals zonder opdracht. In de sectoren waar voorlopig geen zicht op herstel is, worden bankzitters ontslagen. Van deze groep treden velen in dienst bij de klanten, waardoor daar nog minder extern ict-personeel ingehuurd hoeft te worden.
Daarnaast zijn de salarisverschillen tegenwoordig niet meer zo groot als voorheen en de blinkende auto-van-de-zaak blijkt ook zijn nadelen te hebben. Dag-in-dag-uit met de leasebak in de files staan, doet de professional op een gegeven moment snakken naar een werkplek bij een bedrijf-op-de-hoek waar men met bus, trein of misschien wel per fiets binnen een half uur naar toe kan reizen. De professional krijgt ineens weer tijd voor gezin en ontspanning.
Het laatste zetje betreft het aantal vrije dagen: waar men het bij detacheerders vaak met 25 vrije dagen per jaar moet doen, krijgt men 'aan de andere kant' al gauw het dubbele door atv-regelingen en dergelijke.
Beleggers kunnen de aandelen van de pure ict-detacheerders beter dumpen: de markt zit de komende jaren in een fase van afbouw. Wie toch in de ict-markt wil beleggen, kan zijn geld maar beter zetten op de bedrijven die zich richten op de projecten- en applicatiemarkt. Voor de ontwikkeling en implementatie van nieuwe applicaties zullen bedrijven een beroep moeten blijven doen op externe expertise.
Een andere markt die mijns inziens blijft groeien is de markt voor 'outsourcing': de 'back-to-the-corebusiness'-strategie noopt bedrijven afstand te doen van hun rekencentra.

 
Walter de Graaf, Graaf Business Consulting

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-29T00:00:00.000Z Walter de Graaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.