Nepal offshoreland in spe

Nederlanders zien brood in land vol onrust

Terwijl koning Gyanendra van Nepal de roep om meer democratie in de kiem smoort, toerde een clubje Nederlanders door de Himalaya-staat om de it-offshoremogelijkheden te bestuderen. Boven verwachting is de reactie van offshorespecialist Paul Tjia.

De introductie van Nepal door consul Cas de Stoppelaar zal iemand die overweegt er software te laten ontwikkelen eerder afschrikken dan verleiden: een koning die aan de communicatieknoppen (vaste en mobiele telefonie, en internet) zit om naar believen tegenstanders monddood te maken; het volk dat de straat op wil om tegen hem te demonstreren, loopt grote kans in de gevangenis te eindigen. Politie en leger zijn op de hand van de koning, die aan de macht kwam nadat kroonprins Dipendra in 2001 zijn vader en moeder en nog een rits familieleden, en uiteindelijk zichzelf doodschoot. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft wegens de instabiele politieke situatie een negatief reisadvies uitgevaardigd.

“Internet afsluiten, dat zal niet weer gebeuren”, meldt De Stoppelaar. “Je zag plots mensen van banken op de fiets met cheques heen en weer gaan. Zo’n ontwrichting wil niemand meer.”


Positiever

Toch is vorige week een groepje Nederlanders afgereisd naar Nepal, met begeleiding van offshorespecialist Paul Tjia van GPI Consulting. Zij hebben gesproken met tientallen it-ondernemers, overheidsdienaren, en hebben een universiteit en het gloednieuwe it-park aan de voet van de Himalaya bezocht. Het tijdstip was gekozen vanwege de jaarlijkse computerbeurs InfoTech die van 25 tot 30 januari zou worden gehouden, maar als gevolg van de rellen voor onbepaalde tijd is uitgesteld.

Martin Schoenmakers heeft een eigen bedrijfje in informatiseringsprojecten en heeft drie jaar in Nepal gewoond. Daarvoor werkte hij bij ABN Amro als it’er. “Ik heb een redelijk beeld van het land, en ik moet zeggen dat hooggeschoolde jongeren graag aan de slag willen voor een bedrag waar ze in India tegenwoordig hun neus voor ophalen. Sterker nog: de Indiase bedrijven laten nu veel software in Nepal schrijven.”

Volgens De Stoppelaar is de opbouw van een software-industrie een speerpunt van het regeringsbeleid, naast toerisme en waterkracht. “Het is voor veel jongeren een mogelijkheid om aan de armoedeval te ontsnappen.”

Tjia zegt dat de indrukken positiever zijn dan verwacht. “De kennis van de mensen is groter dan ik had gedacht en de salarissen zijn echt heel laag. Het verschil met Nederland is gigantisch.”

Ewout de Koning van Javra Software uit Culemborg heeft besloten zelf een vestiging in het it-park op te bouwen. Een andere deelnemer overweegt ernstig in Nepal software te laten schrijven. Tjia benadrukt wel dat Nepal vooral interessant is voor mkb-bedrijven. “Grote projecten kunnen ze nog niet aan; daarvoor zijn er te weinig mensen.”


Veel armoede

Nepal is vier keer zo groot als Nederland en telt een kleine 28 miljoen inwoners, van wie rond de veertig procent onder de armoedegrens leeft. In de hoofdstad Kathmandu wonen 1,3 miljoen mensen. Landbouw is de belangrijkste economische activiteit. Toerisme is een belangrijke bron van deviezen, maar de ongeregeldheden van de laatste jaren hebben deze stroom doen opdrogen. Het merendeel van het land is bergachtig, met de Mount Everest als hoogtepunt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-03T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.