FNV gaat op offshore-tournee

Vakbond FNV Bondgenoten trekt samen met collega-vakbond AbvaKabo door het land om belangstellenden bij te praten over offshoring. De vakbond heeft een handboek over het fenomeen uitgebracht.

FNV Bondgenoten heeft samen met zeven andere vakorganisaties uit Europa een handboek opgesteld om werknemersvertegenwoordigers en vakbonden te helpen om te gaan met ‘offshore outsourcing’. Het boek is gebaseerd op ervaringen en strategieën die door Europese vakverenigingen zijn ontwikkeld als antwoord op offshoring. De vakbond organiseert met AbvaKabo vanaf 14 december bijeenkomsten over off-shoring met het boek als vertrekpunt. De tournee doet Amsterdam, Rotterdam, Deventer, Weert en Groningen aan. De bijeenkomsten staan open voor alle geïnteresseerden (ook niet-vakbondsleden), al zijn ze in eerste instantie bedoeld voor OR-leden, vakbondskaderleden, vakbondsbestuurders en adviseurs.

Veel ict-werk weg naar India

Offshoring stopt voorlopig niet, denkt Gerard van Hees, bestuurder bij FNV Bondgenoten. “Tot nu toe zijn zo’n twintigduizend banen vanuit Nederland verplaatst naar lagelonenlanden, met name India. De OESO schat in dat zo’n 20 procent van de banen in het westen kan worden geoffshored.”

Volgens Van Hees is het van belang dat offshoring uit de hype-sfeer wordt gehaald. “Vaak handelen werkgevers vanuit een soort geloof en kijken ze alleen naar de loonkosten. Vergeten wordt hoe ingewikkeld de kennisoverdracht is en dat er ook verborgen kosten zijn als toezicht, communicatie en overhead. Ook cultuurverschillen werken negatief door in de kosten. Juist vakbonden en ondernemingsraden moeten grip krijgen op deze aspecten om sterker te staan in de onderhandelingen.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-08T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.