Markt is te klein voor vijf autonome mobiele netwerken

Licentiehouders zullen mettertijd samenklonteren

Dit artikel delen:

De Nederlandse markt is te klein voor vijf onafhankelijke mobiele netwerk-aanbieders. Nergens ter wereld zijn er zoveel maatschappijen met een eigen netwerk. Koos van der Meulen, algemeen directeur van Telfort, kwam tot deze constatering tijdens The Global Village, het jubileumcongres van de Hoofddirectie Telecommunicatie en Post (Ministerie van Verkeer en Waterstaat).

Volgens Van der Meulen klonteren aanbieders na verloop van tijd samen. Fusies en overnames zullen het gevolg zijn van de te beperkte markt die Nederland nu eenmaal is. Ook John de Wit, algemeen directeur van Libertel, betwijfelt of in Nederland met vijf operators tegelijk winstgevend kan worden gewerkt. De winst moet komen uit allerlei vernuftige vormen van dienstverlening en niet uit de infrastructuur. Drs. D. Karsten van PTT Telecom vroeg zich af of een (laag) tarief van 0,25 cent per minuut voor GSM-gesprekken zoals Telfort hanteert, wel is te handhaven.
Een grote meerderheid van de aanwezige toppers uit de telecommunicatie-wereld onderschrijft de stelling eens dat de Nederlandse markt te klein is voor vijf aanbieders. Na KPN Telecom, Libertel en Telfort komen immers ook Dutchtone en Proximus (Teledanmark en Belgacom) met eigen GSM-netwerken. Ook schaarde zich een duidelijke meerderheid achter de uitspraak dat het verschil tussen GSM 900 en GSM 1800 is te verwaarlozen. Dutchtone en Proximus zullen zich moeten onderscheiden op dienstverlening en een gesmeerde bedrijfsvoering.

Portabiliteit

Onduidelijk is het gesteld met de nummerportabiliteit. Het is zeer de vraag of per 1 januari 1999 een telefoonnummer bij het wisselen van netwerkoperator kan worden meegenomen. KPN Telecom en Libertel verwachten deze uiterste termijn zoals gesteld door de Tweede Kamer, met moeite te kunnen halen. Maar de onafhankelijke service providers hebben hun administraties en organisaties nog lang niet afgestemd op de nieuwe organisatie. Daarnaast denkt vrijwel geen enkele betrokken partij belang te hebben bij nummerportabiliteit.
Staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat kondigde op het congres stappen aan om de betrouwbaarheid van elektronische transacties te vergroten. "Het moet mogelijk zijn om je creditcardnummer elektronisch door te geven zonder angst voor misbruik van je rekening, of van privacy-gevoelige informatie." Ze wil de informatiebeveiliging bevorderen, bijvoorbeeld via een elektronische handtekening.
De Vries betreurde het dat het onlangs in Brussel niet lukte om met landen als Frankrijk en Duitsland tot een gemeenschappelijk standpunt over de elektronische handtekening te komen. "Deze landen willen te veel eisen stellen aan de producten die nodig zijn voor elektronische commercie. Ik ben mordicus tegen al die eisen en regels. We moeten als Europese Unie niet te veel willen regelen, want dat belemmert de ontwikkelingen", aldus de staatssecretaris.
 
EC stopt onderzoek interconnectie-tarief
De Europese Commissie ziet af van verder onderzoek naar de interconnectie-tarieven van vaste en mobiele operators. Over een breed front hebben zich in Europa aanpassingen voorgedaan. Vandaar dat besloten is deze kwestie niet langer onder de loupe te nemen. In juli van dit jaar was het onderzoek gestart.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-11T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.