Mislopen Kredo-steun frustreert PC Dynamics

Conclusies evaluatie kredietregeling begin 1999 verwacht

Dit artikel delen:

De overheid durft geen subsidie te verlenen aan het project 'Buy IT Direct' van PC Dynamics voor verkoop van PC's via Internet. Het bedrijf kreeg tot grote frustratie nul op rekest na een beroep te hebben gedaan op de Kredo-pot. Participatiemaatschappij Amstelvision steekt er wel ettelijke miljoenen in.

Directeur Ernst Graaff van PC Dynamics wilde dit jaar met Buy IT Direct aanspraak maken op de Kredietregeling elektronische dienstenontwikkeling (Kredo) van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Ondernemers kunnen in dit kader een risicodragend krediet krijgen voor projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van de elektronische snelweg. Graaff is echter diep teleurgesteld in de handelswijze van Senter, de instantie die namens het ministerie de regeling coördineert. "Wij hebben van te voren intensief contact gehad met medewerkers van Senter. Nadat we ons voorstel hadden ingediend, hoorden we vervolgens dertien weken helemaal niets, waarna plotseling de afwijzing in de bus rolde."

Virtuele winkel

Het vier jaar jonge PC Dynamics uit Hoofddorp levert elektronische-handelsoplossingen voor de zakelijke markt. Er werken dertig mensen en de verwachte omzet voor 1998 bedraagt acht miljoen gulden. Met het project Buy IT Direct denkt Graaff een commercieel beloftevol project in handen te hebben. Het moet uitgroeien tot een virtuele PC-winkel waarbij zo'n 25.000 artikelen te bestellen zijn. PC Dynamics fungeert daarbij als online-distributiecentrum, maar schakelt voor het voor- en natraject twee partners in: PC-groothandel Ingram Micro voor het aanleveren van de spullen en bankinstelling NMB Heller die de facturering en de kreditering voor zijn rekening neemt. PC Dynamics bouwt zelf de site en het ondersteunende platform en is verantwoordelijk voor de marketing en de orderverwerking. Graaff pretendeert op deze manier goedkoper te kunnen zijn dan andere PC-leveranciers.

Inhoudelijk

Senter wees de aanvraag van PC Dynamics echter af met als argument dat het project te weinig rendement zou opleveren. "Vreemd", vindt de directeur, "omdat Senter wist dat onze prognoses op basis van voorzichtige schattingen zijn gemaakt. Voor de beginperiode stond het vestigen van onze naam voorop en zijn we van lage marges uitgegaan." Het valt hem zwaar tegen dat Senter de afwijzing niet op inhoudelijke argumenten heeft beargumenteerd.
H. Vermeer, projectadviseur van Senter, brengt hier tegenin dat de door EZ ingestelde onafhankelijke beoordelingscommissie vond dat de 'voorzichtige schattingen' van PC Dynamics "toch te hoog waren ingezet. Verder wist het bedrijf vooraf dat de procedure lang zou duren." Vermeer spreekt van een "complete afweging", waarbij het voor de commissie ook niet duidelijk was wie de uiteindelijke eigenaar van de dienst zou worden: Ingram Micro, PC Buy IT of NMB Heller. Overigens begrijpt de Senter-adviseur een deel van de kritiek wel. Een door EZ uitgevoerde evaluatie moet begin 1999 uitwijzen of de Kredo-procedure bijvoorbeeld verkort kan worden.

Amstelvision

PC Dynamics kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan, maar Graaff wil niet opnieuw tijd verspillen. "We moeten onze voorsprong van acht à twaalf maanden op de concurrentie vasthouden." Hij meent dat hij het gelijk aan zijn kant heeft, omdat hij na de afwijzing van Senter alsnog de belangstelling van drie investeringsmaatschappijen wist te wekken. Uiteindelijk is PC Dynamics met Amstelvision in zee gegaan. Het precieze investeringsbedrag wil Graaff niet kwijt, maar het gaat om "een veelvoud van één miljoen, het bedrag dat wij via Kredo wilden binnenhalen." Vermeer wijst erop dat een Kredo-krediet betrekking heeft op een dienst en dat terugbetaling gebaseerd wordt op het commerciële succes van die dienst. "Steun van een investeringsmaatschappij heeft betrekking op het gehele bedrijf." Overigens kunnen ondernemers zich nog tot 21 december inschrijven voor de tweede tender van de Kredo-regeling 1998.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-04T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.