Partijen dingen naar hand ministerie

Deze maand valt beslissing over aanbesteding Edunet

Dit artikel delen:

Drie partijen werpen zich in de strijd om de aanbesteding voor Edunet, het computernetwerk voor alle scholen in Nederland. Twee consortia onder leiding van Enertel en PTT hebben net als Sun Microsystems een offerte ingediend. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen verwacht deze maand de knoop door te hakken.

Edunet maakt deel uit van de plannen van minister Jo Ritzen om ICT in het onderwijs te integreren. Uiteindelijk zal per tien leerlingen een computer op de scholen aanwezig zijn. De onderwijsinstellingen zullen een aansluiting krijgen op een intern en extern netwerk. Ook bibliotheken, gemeentehuizen, culturele instellingen en buurthuizen worden aangesloten. Het gaat om maximaal 30.000 aansluitingen, met Internet-diensten voor bijna drie miljoen leerlingen. Het gaat dus om een enorm complexe aanbesteding. Vandaar dat slechts drie partijen een offerte hebben ingediend. "Dat verbaast me niets", zegt projectleider F. Kappetijn van Enertel. "We hebben met twintig mensen aan de offerte gewerkt. Ik kan me heel goed voorstellen dat andere partijen afhaken." De aanbesteding bestaat uit twee delen. Allereerst de landelijke transportdienst, het vervoer over de netwerken. Het tweede deel is Internet-dienstverlening als e-mail en interactieve, multimediale lesmethoden. Enertel heeft zich met negen regionale telecommunicatiebedrijven en vijf kabelexploitanten aan het front gemeld. Dit samenwerkingsverband is naar eigen zeggen in staat om beide onderdelen van de aanbesteding te leveren. Het tweede consortium van PTT Telecom, IBM en Roccade heeft ook een offerte voor beide percelen ingediend. Sun Microsystems richt zich louter op de dienstverlening.

Lobby

Volgens Kappetijn is zijn consortium in staat om een landelijke dekking te garanderen. Het netwerk bestaat voor een groot deel uit breedbandige kabeltelevisienetten, dat volgens Enertel bij uitstek geschikt is voor snel datatransport. Een zware eis van het ministerie is dat de uitvoerder in staat moet zijn om op korte termijn twee megabit per seconde per werkplek te leveren voor videodiensten. "De transmissiecapaciteit is direct beschikbaar dankzij de breedbandigheid van de kabels", aldus Kappeteijn. PTT Telecom wil niet op de inhoud van zijn offerte ingaan. "Anders ontstaat er een 'ik ben beter dan de ander' discussie. U krijgt alle informatie als de beslissing genomen is", laat een woordvoerster weten. Enertel heeft de lobby gestart. Tijdens een uitvoerige presentatie liet de onderneming weten dat het consortium een fonds van tientallen miljoenen guldens in het leven roept, om het ministerie te steunen bij de ICT-plannen. Het geld zal worden besteed aan opleiding en bijscholing van leraren en voorlichting aan ouders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-05T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.