Ruim 39 procent innovatieve projecten krijgt subsidie

Dit artikel delen:

Senter heeft 68 innovatieve informatietechnologie-projecten geselecteerd die in aanmerking komen voor overheidssteun. Minister Wijers van Economische Zaken stelde hiervoor dit jaar 21,5 miljoen gulden beschikbaar.

In totaal zijn 172 aanvragen voor subsidie bij het EZ-agentschap Senter ingediend - bij elkaar voor 46 miljoen gulden - waarvan er 68 'de toets der kritiek' hebben doorstaan. Het totale budget was even hoog als vorig jaar, zij het dat vorig jaar achteraf nog 2 miljoen extra vrijkwam. Dat is in 1996 niet het geval. Het ministerie heeft van tevoren het beschikbare budget verdeeld over drie verschillende IT-programma's.
Voor 'Uitbesteden aan onderzoeksinstellingen' is 9 miljoen vrijgemaakt. Eenzelfde bedrag werd aan 'Telematica' toebedeeld. Projecten in de categorie 'Branchetoepassingen' moeten het met 3,5 miljoen gulden doen.
Traditiegetrouw is er bijzonder veel belangstelling voor telematica-projecten. Dit keer kwam bijna tweederde van de aanvragen uit die hoek, goed voor een totale subsidie-aanvraag van ruim 28 miljoen gulden. Omdat het subsidiebedrag in deze categorie per project is gemaximeerd op 500.000 gulden, kunnen slechts 23 van de 102 aanspraak maken op steun van de overheid.
Voor 'Uitbesteding aan onderzoeksinstellingen' werden 32 aanvragen ingediend, waarvan er uiteindelijk 20 gehonoreerd zijn. 25 Van de 38 subsidie-aanvragen in de categorie 'Branchetoepassingen' kunnen rekenen op steun uit het eerder genoemde potje van 3,5 miljoen gulden.

Veel samenwerking

Van alle projecten die gehonoreerd zijn, is ruim 41 procent ingediend door samenwerkingsverbanden met drie tot vier partners. Bij meer dan 80 procent wordt gebruik gemaakt van externe expertise. De rest vertrouwt op de kennis die in eigen huis aanwezig is.
Het was de laatste keer dat in het kader van de 'Informatietechnologie-programma's' subsidies werden toegekend. Volgend jaar gaan de IT-programma's op in een nieuwe regeling: de Bedrijfsgerichte Technologische Samenwerkingsprojecten.
Daarin zijn ook de programma's 'Regeling voor toelevering en uitbesteding' (T&U), 'Programmatische bedrijfsgerichte technologie-stimuleringsregeling' (Pbts) en de Btoc (onderzoek door collectiviteiten) ondergebracht. Bij de presentatie van de miljoenennota in september maakte minister Wijers bekend dat voor deze stimuleringsactiviteiten volgend jaar 70 miljoen gulden beschikbaar is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-22T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.