Euro kost 100 miljard dollar

'40 tot 60 procent van de software niet op tijd klaar'

Dit artikel delen:

Het aanpassen van maatwerksoftware voor de Europese munt gaat organisaties op dit continent meer dan 100 miljard dollar kosten. Dit is nog exclusief de noodzakelijke investeringen in PC-applicaties en standaard softwarepakketten.

Als de Europese munt nog voor het jaar 2000 ingevoerd wordt, zullen bovendien 40 tot 60 procent van de organisaties niet klaar zijn met de aanpassingen. Met het nodige voorwerk - haalbaarheidsstudies, aanpassing van de IT-architectuur en rekening houden met de munt bij het opstellen van nieuwe contracten - kunnen de conversiekosten met meer dan 20 procent teruggebracht worden.
Deze schokkende voorspellingen zijn afkomstig van Gartner Group. Al eerder voorspelde dit bureau dat het jaar 2000 eveneens tot problemen met de software zou leiden. Oplossen van de problematiek zou honderden miljarden dollars gaan kosten, zo verwachtte Gartner destijds.
In eerste instantie werd het bureau niet serieus genomen, maar hoe langer hoe meer bedrijven erkennen de gigantische kosten die met de benodigde software-aanpassingen gepaard gaan. Op dit moment erkent de IT-wereld dat Gartner destijds erg dicht in de buurt zat.

A la jaar 2000

Het bureau heeft dus een naam hoog te houden. De 100 miljard dollar die de Europese economie moet investeren in de Euromunt is qua omvang te vergelijken met de kosten van software-aanpassingen voor het jaar 2000.
Op dit moment blijkt uit documenten van de Europese Unie dat de munt op zijn vroegst op 1 januari 1999 ingevoerd zal worden. Dit betekent volgens Gartner dat organisaties uiterlijk op 1 januari 1998 van start moeten gaan met hun conversieprojecten.
Leveranciers van standaard softwarepakketten moeten er voor zorgen in de loop van 1998 hun produktieversies beschikbaar te hebben. Om er zeker van te zijn dat de softwareproducenten ook werkelijk op tijd zijn, zullen ze in de eerste helft van 1997 op de proppen moeten komen met zogenaamde white papers, die het door hen geplande traject beschrijven. Ze moeten dan ook inmiddels begonnen zijn met de conversieprojecten.

Volgend jaar al bèta's

In de tweede helft van 1997 moeten de eerste klanten voorzien worden van bèta-versies van de aangepaste pakketsoftware. Gartner verwacht dat minder dan 10 procent van de leveranciers hiertoe in staat zal blijken. Bedrijven in bepaalde sectoren - zoals in de financiële wereld - raadt het bureau aan volgend jaar al volledig klaar te zijn met de conversie.
Gartner analyseerde bestaande informatiesystemen op de gevolgen van het invoeren van de Euromunt. "Voor produktie- en industriële systemen zijn de gevolgen groot, omdat de financiële verwerking vaak volledig geïntegreerd is. Noodzakelijke veranderingen in deze software zijn ondermeer het aanpassen van de schermen en rapporten om ruimte te maken voor de nieuwe munt, verandering van de database-schema's en conversie van historische gegevens."
"Organisaties die nu nog met één munteenheid werken, worden gedwongen over te schakelen op een systeem met meerdere valuta, al was het maar om zowel historische (lokale munt) als nieuwe gegevens (Euromunt) te kunnen verwerken", aldus analist A. Dailey. Tot slot duidt het bureau op apparatuur die fysiek met geld omgaat (bijvoorbeeld kassa's, pinautomaten, geldautomaten en muntentellers); hiervoor zijn in de meeste gevallen aanpassingen nodig van zowel de software als de hardware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-15T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.