Europese markt wacht goede tijden

IT krijgt steeds vaker hoogste prioriteit als strategisch instrument

Dit artikel delen:

ABN Amro ziet voor nog minstens drie jaar gunstige perspectieven voor de IT-sector. Het Millennium-probleem en de overgang naar de euro worden nog steeds onderschat qua omvang en complexiteit. De slag om schaarse krachten zal daardoor heviger worden. Verder zullen de project-prijzen sneller stijgen dan de salarissen. De bank verwacht dan ook margeverbetering.

Dit zijn de voornaamste conclusies uit het rapport 'European IT Research', dat Hoare Govett van ABN Amro heeft uitgebracht. Omdat deze gunstige verwachtingen al grotendeels in de aandelenkoersen zijn verwerkt, is de bank selectiever ten aanzien van beleggingen.
Als favoriete aandelen noemt het rapport die van Getronics, Logica, Sap en het Franse Atos. CMG wordt volgens het rapport nog wat ondergewaardeerd terwijl Cap Gemini daarentegen is overgewaardeerd.
De bank stelt vast dat de IT-industrie in Europa profiteert van een sterke groeiversnelling. Sommige topmanagers gaan zelf zo ver te stellen dat de situatie nog nooit zo gunstig is geweest als nu. De uitkomst van recent IDC-onderzoek ondersteunt dit optimisme; volgens dit onderzoek geeft het algemene management steeds vaker de hoogste prioriteit aan IT als strategisch instrument.

Inhaalbeweging

Maar er is ruimte tot verdere groei. Gemiddeld bedragen de IT-uitgaven in Europa 1,9 procent van het bruto binnenlands product, terwijl dit in de Verenigde Staten al meer dan 3 procent is. De bank verwacht dat de meeste Europese landen een inhaalbeweging zullen laten zien, hoewel het tempo per land verschilt. Voor Europa als geheel verwacht de ABN Amro dat de IT-uitgaven als percentage van het bruto binnenlands product volgend jaar de 2 procent zal bereiken tegen 1,8 procent in 1995. De Benelux staat dit jaar op 2,1 procent. Voor volgend jaar wordt een percentage van 2,2 verwacht.
Behalve het Millennium-probleem en de aanstaande introductie van de euro wordt ook de liberalisering van de Europese telecommunicatiemarkt gezien als een stimulerende factor. Daarnaast geldt natuurlijk dat IT steeds meer ons dagelijks leven thuis en op het werk gaat beheersen.

Personeelsgroei

De groei bij IT-dienstverleners zal vooral worden bepaald door hun vermogen om nieuw personeel aan te trekken. De IT-dienstverleners die in deze studie aan een analyse zijn onderworpen, zullen in 1998 een personeelsgroei van 12 procent te zien geven. Voor 1999 verwacht het rapport een toename van 10 procent, afgezien van overnames. Grote ondernemingen zullen volgens de bank succesvoller zijn bij het aantrekken van nieuwe mensen dan kleinere bedrijven. Ze kunnen meer interessante projecten en ruimere ervaringen bieden.
Grote ondernemingen bieden ook een uitdaging aan hoog gekwalificeerde ontwerpers en projectmanagers. Wel valt te verwachten dat de besten onder hen liever op freelance basis werken of hun eigen bedrijf oprichten.
Bij het Millennium is de interessantste vraag of ondernemingen hun jaartal-gevoelige software zullen repareren of eenvoudigweg vervangen. De ABN Amro gelooft dat de meeste industriële bedrijven zullen kiezen voor vervanging van hun bestaande systemen door nieuwe standaard software. Het gemiddelde boekhoudsysteem is meer dan acht jaar oud. De verwachting bestaat dat de komende jaren meer dan 35 procent van de algemene grootboek-software zal worden vervangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-07T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.