Wijers houdt deur stevig dicht voor software-innovatie

81 Procent van de aanvragen is afgewezen

Dit artikel delen:

De Wet Vermindering Afdracht/Speur- en ontwikkelingswerk (WVA/S&O) hoeft niet te worden aangepast op het terrein van de softwareprogrammatuur. Dat stelt minister Wijers van EconomischeZaken in een rapportage aan de Tweede Kamer. De automatiseringsbranche reageert teleurgesteld op het rapport.

Al een aantal jaren loopt de discussie of programmatuur - als niet-fysiek product - in aanmerking komt voor de subsidieregeling, waarbij ontwikkelkosten kunnen worden verrekend met loon- of vennootschapsbelasting. Met de invoering van de nieuwe WVA/S&O begin dit jaar leek dit probleem opgelost. Totdat bleek dat 81 procent van de meeste aanvragen op het gebied van innovatieve software werd afgewezen door de organisatie Senter, die namens het ministerie de regeling coördineert. In veel gevallen ging het volgens deze instantie om toepassingen van bestaande technologieën, zoals Java en objectoriëntatie. Volgens een evaluatie, door het ministerie en Bakkenist Management Consultants uitgevoerd, is dit voor vrijwel alle ingediende projecten een terechte beslissing geweest. Wel concluderen de onderzoekers dat bedrijven over te weinig informatie beschikken om te weten te komen of het zinvol is een aanvraag in te dienen. Senter zal naar aanleiding hiervan in het najaar een voorlichtingscampagne beginnen.

Letter van de wet

Branchevereniging Fenit en De Breed & Partners, een van de subsidie-adviseurs, reageren teleurgesteld op de bevindingen van het rapport. Zij vinden dat Senter een te enge benadering hanteert van het begrip 'nieuwe technologie'. "Ook het overschakelen op of toepassen van een innovatieve technologie is voor een bedrijf een ingrijpende gebeurtenis. Het gaat ons niet om steun voor het 635ste salarispakket dat wordt ontwikkeld, maar om de subsidiëring van de ontwikkeling van zo'n pakket met behulp van bijvoorbeeld componententechnologie, zegt een woordvoerder van Fenit. "Tussen de regels valt te lezen dat Senter een aantal aanvragen verkeerd heeft beoordeeld", vervolgt hij. "Dat heeft niet alleen met de vele aanvragen en de werkdruk te maken, ook ontbreekt het sommige medewerkers aan inzicht in de nieuwste ontwikkelingen op IT-gebied. Dan is het begrijpelijk dat ze zich strak aan de letter van de wet vasthouden."
Het contrast tussen de opvattingen van minister Wijers ('IT is de motor van nieuwe ontwikkelingen in de samenleving') en de minder bevlogen manier waarop zijn beleid wordt uitgevoerd, is vrij groot. Een zegsman van De Breed & Partners beaamt dit. "Wijers is meer softwaregericht dan zijn voorganger Andriessen. Maar zijn ambtenaren kijken toch als eerste naar de uitvoerbaarheid van zijn plannen, tenzij de portemonnee wordt getrokken."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-24T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.