PC Privé-projecten nog aantrekkelijker

Dit artikel delen:

Werknemers kunnen tegen inlevering van standaard brutoloon via hun werkgever een PC krijgen. De regeling voor PC Privé-projecten is daardoor opnieuw aantrekkelijker geworden.

De laatste belemmering bij de premieheffing werknemersverzekeringen is weggenomen. De uitvoeringsinstellingen (uvi's) hebben hun terughoudendheid laten varen. Zij hebben zich nu achter de opvatting geschaard dat de verlaging van het contractloon bij een PC Privé-project door de werkgever niet als loon hoeft te worden aangemerkt.
Sinds 1 januari 1997 geeft de wet op de loonbelasting onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid vrijstelling van belasting- en premieheffing te krijgen als een werkgever een PC aan zijn werknemers verstrekt. Onlangs heeft het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv) besloten zich hieraan te conformeren. De enorme belangstelling voor PC Privé-projecten waarbij sprake is van een werknemersbijdrage gaf hiertoe aanleiding.

Lager contractloon

In het kader van deze projecten zijn diverse vormen van werknemersbijdragen te onderscheiden. De 'eigen bijdrage' in de vorm van een vermindering van het contractloon wordt voortaan niet meer aangemerkt als loon waarover premies werknemersverzekeringen verschuldigd zijn. Het besluit geldt met terugwerkende kracht tot 1 september 1998. Alle PC Privé-projecten die na deze datum zijn ingediend, kunnen ervan profiteren. Het afzien van het brutoloon heeft wel consequenties: het kan salarisafhankelijke uitkeringen en pensioenen beïnvloeden.
Verder gelden dezelfde voorwaarden als de fiscus stelt. De belangrijkste eisen zijn dat de waarde van de complete configuratie (PC, monitor, printer, fax/modem, scanner) maximaal vijfduizend gulden bedraagt. De werkgever mag slechts één keer in de drie jaar een PC verstrekken, ter beschikking stellen of vergoeden. Aannemelijk moet zijn dat de werknemer de PC in verband met zijn werk gebruikt. Verder is niet vereist dat de PC uitsluitend voor zakelijk gebruik dient.   CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-23T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.