Gorillapark: pan-Europees 'Twinning' voor Internetstarters

Dit artikel delen:

Gorillapark is het nieuwste initiatief dat startende Internetondernemers in het zadel moet helpen. Initiatiefnemer Jeroen Mol typeert het als een 'commercieel pan-Europees Twinning'. Met dien verstande dat waar Twinning zich op Nederlandse IT-starters richt, Gorillapark zich concentreert op Europese Internetbedrijven.

We bieden ondernemers een organisatie aan die je voor een beursgang nodig hebt." Omdat starters zich niet bezig hoeven te houden met administratieve processen en simpele zaken als een snelle aansluiting krijgen op Internet, kunnen ze zich bezig houden met datgene waar het om draait: het ontwikkeling van het product en de marktstrategie. Voorlopig zorgen een aantal privé-investeerders voor de nodige middelen. "Vanuit twaalf venture capitalists is er interesse om een investeringsfonds op te zetten van twintig miljoen dollar", aldus Mol, oprichter van Tornado-Insider en het door Hewlett-Packard overgenomen Prolin.

Steeds sneller

Volgens Mol hebben ondernemers steeds minder tijd hun bedrijf op poten te zetten. "Internetbedrijven moeten steeds sneller schakelen, want de tijd voordat zulke bedrijven hun beursgang maken wordt steeds korter. Waar Freeserve nog achttien maanden nodig had, maakte Webvan binnen drie maanden de gang naar de beurs."
Momenteel heeft Gorillapark een vestiging in Amsterdam. Voor het eind van het jaar moeten ook de kantoren in Londen, Parijs en Silicon Valley operationeel zijn, waarna als laatste München volgt in de eerste helft van volgend jaar. Starters kunnen in de centra een complete 'ondernemingsinfrastructuur' krijgen. Een team van ervaren IT-ondernemers staat de ondernemers bij met advies. "De chief financial officer Richard Farr heeft al drie keer een beursgang meegemaakt."

Hete sinaasappel

Het eerste bedrijf dat onder de vleugels van Gorillapark in een groeiversnelling terecht wil komen is het Amsterdamse http://hot-orange.com, een warenhuis op Internet. "We beginnen voorlopig met één of twee bedrijven per vestiging, maar streven uiteindelijk naar zo'n twintig investeringen per jaar", aldus Mol. Hoewel de financiële injectie niet voorop staat, hebben bedrijven gemiddeld tussen de vijfhonderdduizend en een miljoen gulden nodig.
Gorillapark is volgens Mol eigenlijk een gestructureerde vorm voor het fenomeen angel investors, ex-ondernemers die hun geld en ervaring inzetten ten behoeve van jonge en onervaren starters met goed ideeën.
"Venture capital-fondsen worden steeds groter en hebben dus steeds minder tijd voor de starters in de prille ondernemingsfase. Die kunnen bij ons terecht om het eerste halfjaar te overleven. Daarna kunnen bedrijven doorstromen naar de firma's als Atlas Venture of Nesbic."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-22T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.