Nederland wil eigen Internet-gedragslijn

Nieuwe belasting voor elektronisch zakendoen voorlopig van de baan

Dit artikel delen:

Begin 1999 komt de Nederlandse regering met een concept-code waarin zal staan wat wel en wat niet gewenst is op Internet en met elektronisch handeldrijven. Dat kondigde Dick van der Laan, plaatsvervangend directeur-generaal industrie van het Ministerie van Economische Zaken aan op de Oeso-conferentie. Tevens is besloten vooralsnog geen nieuwe belasting te heffen op elektronisch winkelen.

Van der Laan verving minister Annemarie Jorritsma op de ministeriële conferentie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. In een drie minuten durende speech zei hij ondermeer dat online handeldrijven en zakendoen op de traditionele manier eenzelfde behandeling moeten krijgen. Namens de Nederlandse regering pleitte hij voor het actief-promoten van zelf-regulering door het bedrijfsleven.

Tien Geboden

Dat moet echter wel in samenwerking met de overheid en consumenten-organisaties, waarbij de aangekondigde gedragslijn fungeert als een soort checklist. Hij maakte daarbij een vergelijking met de Tien Geboden. De consument die producten via Internet koopt, zal gewaarschuwd moeten worden als een goede beveiliging ontbreekt, aldus Van der Laan. Hij stelde voor de Nederlandse code internationaal te bespreken en alle ervaringen te delen.
De Oeso-conferentie droeg als thema 'A borderless world: realising the potential of global electronic commerce' (een wereld zonder grenzen: het verwezenlijken van de mogelijkheden van elektronisch zakendoen). Regerings-vertegenwoordigers van de 29 lidstaten van de Oeso waren aanwezig, ondermeer uit de EU-landen, de USA en Australië, en van twaalf waarnemende landen, inclusief Rusland, Zuid-Afrika en China.
Voor het eerst konden ook deskundigen van het bedrijfsleven, consumenten-organisaties, vakbonden, werkgeversorganisaties en andere belanghebbenden aan discussies deelnemen. Bijna duizend mensen waren present, waaronder ook staatssecretaris voor financiën Willem Vermeend en Nederlandse ambtenaren en vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties.

Belastingregels

Tijdens een persbijeenkomst aan het eind van de conferentie zei Oeso-secretaris-generaal Donald Johnston dat de ministers volledige overeenstemming hadden bereikt over de principes betreffende het heffen van belasting op zakelijke transacties die via Internet plaatsvinden. Kern daarvan is dat de belastingregels die gelden voor het traditionele zakendoen ook van toepassing zijn op elektronische commercie. Dat betekent, aldus Johnston, dat er (voorlopig althans) geen nieuwe belastingen komen.
Bovendien, zo besloten de ministers, zou de geldende consumptieve belasting geheven moeten worden in het land waar de consumptie plaatsvindt. De koper van het product moet dus de belasting betalen, net als het geval is met traditionele inkopen. De verschaffing van digitale producten zou daarbij moeten worden behandeld als een levering van goederen.

Barrières slechten

De conferentie besloot verder dat regeringen voor elektronische commercie een concurrerende omgeving zouden moeten bevorderen en onnodige handelsbarrières zouden moeten verminderen of helemaal slechten. Zij moeten zich technologisch neutraal opstellen. Bij het stimuleren van de groei van wereldwijd elektronisch zakendoen wordt de leidende rol van de private sector erkend, evenals de noodzaak van samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en belanghebbende organisaties bij het winnen van het vertrouwen van de consument in een veilige elektronische zakenwereld. Garanties voor privacy-bescherming zijn daarbij onontbeerlijk. Afgesproken is dat de Oeso in samenwerking met het bedrijfsleven praktische richtlijnen daarvoor gaat opstellen.
De regerings-vertegenwoordigers bepaalden bovendien dat het voor een open wereldwijde elektronische markt noodzakelijk is dat encryptie-technologieën voor ieder land beschikbaar komen, zodat een veilig transport van digitale gegevens gewaarborgd is. Veilige digitale handtekeningen en technologieën voor authenticiteit voor elektronische commercie moeten verder worden ontwikkeld.
De Ottawa-conferentie heeft een actieplan en een document met conclusies opgeleverd waaraan de lidstaten zich hebben geconformeerd. Hoewel de Europese Unie en de Verenigde Staten van mening verschillen over zelf-regulering van Internet en het elektronisch zakendoen, is volgens conferentie-voorzitter John Manley (industrie-minister van Canada) bereikt dat beide er geen handelsgeschil over willen beginnen.
 
Senaat stemt tegen Internet-belasting
De Amerikaanse Senaat heeft met een overweldigende meerderheid een nieuwe wet aangenomen die nieuwe Internet-belastingen voor de komende drie jaar tegenhoudt. "De Verenigde Staten schrijven hiermee de basisregels voor de digitale economie", aldus senator Ron Wyden, die de wet steunt. Het voorstel, dat werd goedgekeurd met 96 tegen twee stemmen, legt een moratorium van drie jaar op nieuwe belastingwetten voor Internet-toegang, data-verkeer, online-goederen en diensten.
Deze wet is soortgelijk aan een ban van drie jaar die het Huis van Afgevaardigden al heeft goedgekeurd. Beide maatregelen voorzien in de oprichting van een adviescommissie die binnen anderhalf jaar een rapport moet uitbrengen over passende belastingvormen voor Internet. Amerikaanse senatoren namen eerder deze week een serie amendementen aan voor het nu goedgekeurde voorstel. Deze aanpassingen moeten de twee initiatieven nader tot elkaar brengen. Zodra het Huis en de Senaat de verschillen in de twee versies gladgestreken hebben, tekent en bekrachtigt president Clinton het wetsvoorstel.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-16T00:00:00.000Z Ronald de Lange
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.