Laatste lijmpoging EZ in octrooienconflict

Minister verwacht een doorbraak

Dit artikel delen:

Het ministerie van Economische Zaken brengt voor- en tegenstanders van strengere octrooiregels voor software nog één keer bij elkaar. Op die bijeenkomst, 17 november in Den Haag, verwacht minister Brinkhorst een doorbraak.

Brinkhorst maakte het initiatief vorige week bekend, na afloop van het Nationaal Ict-debat in Den Haag. De discussie over het al of niet aanscherpen van de Europese octrooiregels voor software wordt georganiseerd door staatssecretaris Van Gennip van EZ.
Voor de besloten bijeenkomst worden patenthouders, tegenstanders, overheidsvertegenwoordigers en politici uitgenodigd. Maar het standpunt van de minister zal door de bijeenkomst niet veranderen, meldt het ministerie. Brinkhorst stelde dat standpunt onlangs bij, onder druk van de Tweede Kamer. Op 25 november, in de Raad van Concurrentievermogen, zal hij zijn Europese collega's voorstellen om het softwarepatentenvoorstel van de Europese Commissie te verscherpen.

Te soepel

De Commissie stelde voor om de regels voor het verkrijgen van softwarepatenten te versoepelen en de Europese ministers stemden daar in mei mee in. Het Nederlandse parlement was het daar echter niet mee eens. Een meerderheid in de Kamer vond het voorstel uit Brussel te soepel en dwong Brinkhorst terug te komen op zijn steun. De Tweede Kamer wil dat Nederland de regels voor softwarepatenten verscherpt met dezelfde voorwaarden die zijn bepleit door het Europese Parlement.
Brinkhorst blijkt overigens niet onder de indruk van uitlatingen van Philips-directeur Hans Streng. Volgens het Algemeen Dagblad dreigt de Philips-topman alle activiteiten uit Europa weg te halen als er geen adequate bescherming van software komt. "Philips moet niet gaan dreigen", reageert Brinkhorst.
Volgens tegenstanders van de ruime regels voor softwareoctrooien snijdt het argument van Streng geen hout. Octrooien worden verleend, onafhankelijk van de geografische locatie van de aanvrager. Universitair onderzoeker Reinier van Bakel stelt dat Philips toegeeft dat het met sommige producten alleen winst weet te maken als het geld verdient met octrooilicenties. "Maar dat geldt ook voor de concurrent. Mindere octrooibescherming in Europa heeft daar geen invloed op", betoogt hij in een mailinglijst over softwarepatenten. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-15T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.