Overheid benadrukt ambtelijke voordelen

Belastingdienst gooit het over de 'softe' boeg

Dit artikel delen:

Z�j bieden een ton en een turbo, w�j een 36-urige werkweek en kinderopvang. Met dergelijke slogans trachten de automatiseringsdiensten van de overheid op te bieden tegen het bedrijfsleven. Of het ze lukt meer personeel te werven is de vraag.

Meer dan in het verleden gaat het automatiseringscentrum van de belastingdienst de voordelen van werken in een ambtelijke organisatie uitbuiten. Het centrum, dat 1600 IT'ers in dienst heeft en er nog eens 1000 per jaar inhuurt, probeert al enige tijd het personeelsbestand aan te vullen. De belastingdienst wil minder afhankelijk zijn van externe krachten en meer expertise in huis halen.
Maar het blijkt lastig. September vorig jaar stelde het automatiseringscentrum zich ten doel driehonderd nieuwe medewerkers aan te trekken. Nu, een jaar later, zijn nog minimaal vijftig systeemontwerpers en honderd beheerders van technische infrastructuur nodig. Die laatsten moeten zorgen dat de netwerken op de vierhonderd locaties in de lucht worden gehouden.
In de huidige krappe arbeidsmarkt kan geen enkel IT-bedrijf makkelijk werknemers vinden. Voor de fiscus komt daar een extra nadeel bij. In tegenstelling tot het bedrijfsleven kan een overheidsinstelling niet met lucratieve optieregelingen, lease-auto's en hoge premies smijten. "De startsalarissen bij de overheid liggen zeker niet lager. Maar we kunnen niet opbieden tegen wat het bedrijfsleven IT'ers in hogere functies en specialisten biedt", zegt Aart van Soest, hoofd communicatie van het automatiseringscentrum.

Ouderschapsverlof

De ambtelijke status mag nadelen hebben, zij heeft ook voordelen. De unique selling points van de belastingdienst? Goede pensioenregeling, 36-urige werkweek en kinderopvang. Ouderschapsverlof? Geen probleem. De fiscus maakt het mogelijk gedurende langere tijd een dag minder te werken. "En belangrijker: het is hier geaccepteerd om daar gebruik van te maken", zegt Van Soest. "In het bedrijfsleven word je toch al snel voor mietje versleten als je ernaar vraagt."
Misschien n�g leuker is dat de werkdruk minder groot is. "Natuurlijk kennen wij ook piekbelasting. Maar je hoeft niet continu op tweehonderd procent van je kunnen te werken." Ook het feit dat medewerkers op een vaste stek zitten ("in een prachtig groene omgeving") kan wellicht mensen over de streep trekken. "Werknemers van een systeemhuis moeten voortdurend van de ene naar de andere opdrachtgever jakkeren. Na verloop van tijd moet je daar toch genoeg van hebben", zegt Van Soest hoopvol.
De belastingdienst is niet de eerste overheidsinstelling die de 'softe' voordelen van het ambtenaarschap benadrukt. Defensie Telematica Organisatie (DTO), het rekencenrum van het ministerie van defensie, lanceerde ruim een maand geleden een wervingscampagne voor IT'ers. Belangstellenden kregen een sprankelende video toegezonden. Als ze die afdraaiden, zagen ze twee heren in strak kostuum klem in de lift zitten. Volledig gestresst. Nee, dan een baan bij defensie! Een rustige, maar toch sprankelende werkomgeving, aldus de video.

Gezapig

Maar DTO, dat behoefte heeft aan een groot aantal systeemontwerpers, merkte dat het moeilijk kon opbieden tegen de commerciële concurrenten. De campagne leverde weliswaar veel reacties op (1200 mensen), maar het eindresultaat valt lelijk tegen. Slechts een stuk of vijftien IT'ers zijn uitgenodigd voor een gesprek. Een woordvoerder: "Een aantal belangstellenden had onvoldoende ervaring. Maar er waren er ook bij die we niet voldoende konden bieden. Geld ja."
De automatiseringsdiensten van de overheid moeten bovendien uitkijken. Te vaak wijzen op een 'rustieke' werksfeer kan contraproductief werken. "Dat is een dilemma", geeft Van Soest van de belastingdienst toe. "We moeten niet de indruk wekken van een gezapige omgeving waar stoffige types werken. Dat vooroordeel kleeft toch al aan ons."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-03T00:00:00.000Z Stan de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.