Erik van der Meijden, directeur HP Nederland, stoort zich aan starre overheid

'Fusiegolf ict nog niet ten einde'

Dit artikel delen:

Volgens Erik van der Meijden, algemeen directeur van HP Nederland, wordt het steeds belangrijker voor ondernemingen om slagvaardig te ageren. Een starre overheid staat dit echter in de weg. Ook zal de bedrijfsomvang een belangrijke factoor blijven om te overleven. "Er blijven vijf grote ict-ondernemingen over."

  
Erik van der Meijden, algemeen directeur HP Nederland: "Zonder de schaal en slagkracht is slagvaardigheid nutteloos."
Managers geven aan dat de slagvaardigheid van hun organisaties in veel opzichten onvoldoende is om toekomstige veranderingen het hoofd te bieden, blijkt uit onderzoek dat Rotterdam School of Management uitvoerde in opdracht van HP Nederland. Er bestaat, stellen de onderzoekers, een duidelijke kloof tussen de benodigde slagvaardigheid en het huidige slagvaardigheidniveau Volgens Erik van der Meijden is er een aantal belangrijke factoren dat juist nu een slagvaardige aanpak vereist: de prijzenoorlog en slinkende marges, sneller reageren op klantvraag, behoefte aan lager geprijsde producten en diensten, belangrijke organisatorische veranderingen (zoals fusies en overnames), nieuwe technologieën om aan te sluiten op de informatiesystemen van klanten en afnemende klantloyaliteit.

Bezorgd over ict-infrastructuur

Bedrijven geven aan dat de ict-infrastructuur een belangrijke basis is voor zakelijke slagvaardigheid, maar veel huidige systemen en gebrek aan standaarden vormen een barrière. Daarbij maken zij zich zorgen over oplopende kosten voor onderhoud en ondersteuning en het feit dat het doorvoeren van veranderingen te veel tijd kost. Van der Meijden: "Een veel te groot deel van het it-budget wordt besteed aan het in de lucht houden van verouderde systemen met alle bijbehorende legacy-problemen en het ontbreken van standaardisatie."
Van der Meijden verwacht nog een forse fusiegolf in de it-sector. Tijdens het dieptepunt van de economische crises is bij veel bedrijven flink bezuinigd. Dit om intern klaar te zijn bij de economische opleving. Nu die niet komt - ik zie voorlopig geen structurele verbetering - zal een aantal partijen te klein blijken. Het gaat immers niet alleen om slagvaardigheid, maar ook om slagkracht. Een éénmanszaak is ongelofelijk slagvaardig, maar mist slagkracht.
De algemeen directeur van HP Nederland verwacht dat uiteindelijk HP, Microsoft, IBM en één of twee andere grote partijen overblijven. Hierdoor zou op it-gebied vanzelf standaardisatie optreden.
Het moet de cio's en ceo's duidelijk worden dat voor veel minder geld een veel flexibeler infrastructuur kan worden aangelegd. Juist hier zit volgens de onderzoekers het probleem: De discussie over slagvaardigheid zou op Raad van Bestuur-niveau moeten plaatsvinden, blijkt uit het rapport. De focus op kostenbesparing ondermijnt de deze prioriteit echter. Slagvaardigheid alleen is niet voldoende voor succes. Zonder de schaal en slagkracht is slagvaardigheid nutteloos. De uitdaging voor de directie is om slagvaardigheid te vergroten zonder schaal en slagkracht kwijt te raken.

Het onderzoek
Het onderzoek naar de slagvaardigheid van ondernemend Nederland is uitgevoerd onder ruim tweehonderd bedrijven in Nederland in opdracht van HP Nederland door Rotterdam School of Management (RSM), dat deel uitmaakt van de Erasmus Universiteit. Onderdeel van het onderzoek waren diepte-interviews met 47 (top)managers en sectorexperts in de sectoren: financiële dienstverlening, logistiek, mobiele telecommunicatie en nutsbedrijven. Naast deze interviews hebben diverse workshops en een uitgebreid internetonderzoek onder 250 respondenten uit meer dan 180 bedrijven deel uitgemaakt van dit onderzoek.
De wensen en problemen verschillen echter per sector. Uit het onderzoek blijkt dat met name de logistieke sector sterke behoefte heeft aan integratie van it-systemen met partners in het logistieke netwerk, maar tevens aantoonbare zakelijke waarde eist van it. De sector mobiele telecommunicatie heeft te maken met zeer snelle technologische ontwikkelingen.

Bedrijfscultuur

Gevraagd wat hem aan de uitkomsten het meest verbaast, antwoordt Van der Meijden: "Ik vond het bijzonder interessant te lezen dat de bedrijfscultuur zo'n grote invloed heeft op de slagvaardigheid. Naast ict-infrastructuur heeft de bedrijfscultuur een belangrijke invloed op de slagvaardigheid." Personeelsbeleid dat verandering beloont en mensen ruimte geeft voor innovatie en vernieuwing, draagt bij aan een bedrijfscultuur die slagvaardig opereren mogelijk maakt, zeker als gestreefd wordt naar een minimum aan bureaucratie.'
Van der Meijden herkent de analyse dat het onderzoek aantoont dat de grenzen van 'oude ondernemingen' zoals die ontstonden in het negentiende-eeuwse industriële tijdperk, zijn bereikt. "Grote hiërarchische ondernemingen verstoken te veel energie met interne processen en bureaucratie. De leiding staat vaak ook te ver af van de klanten. Een flexibele, matrixachtige structuur functioneert beter doordat een goede mix mogelijk is tussen globaal en lokaal. Hierbij zorgt het globale aspect voor slagkracht en zit de lokale staf dicht op de klant zodat hij snel kan reageren."

Welvaartsverdeling

De onderzoekers van de Rotterdam School of Management zouden graag niet alleen de slagvaardigheid van bedrijven meten en vergelijken, maar ook die van landen. Van der Meijden. "Ik vrees dat Nederland daar niet goed uit zou komen. Met name op het gebied van arbeidsrecht en regelgeving zijn bedrijven in Nederland nog sterk gebonden aan het klassieke Rijnlandse model. Dit soort regelgeving staat slagvaardigheid in de weg. De regering is meer bezig met welvaartsverdeling dan met het creëren van welvaart."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-01T00:00:00.000Z Mels Dees
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.