Nederland moet leren innoveren

'We kunnen niet vissen in een vijver vol afgestudeerde academici'

Dit artikel delen:

De handelsmissie High Tech Connections die deze week in Boston plaatsvond is slechts een opstapje naar een succesvolle samenwerking tussen Nederland en Amerika op het gebied van ict en innovatie.

Om het innovatiegat te dichten tussen de Verenigde Staten en Nederland zal de High Tech Connections een professionele fundering moeten vormen waarmee bedrijven hun 'innovatiegelijke' kunnen vinden. Dat concludeert onderzoeksbureau Forrester dat tijdens deze tweede editie van de handelsmissie (de eerste vond plaats in januari 2004, red.) een rapport presenteerde over de innovatiegesteldheid in Nederland.

Niet rooskleurig

"De toekomst van een land hangt af van zijn vermogen te innoveren en de toekomst van de Nederlandse economie ziet er niet rooskleurig uit", aldus analist Michelle de Lussanet in het rapport. Ze concludeert dat de Nederlandse overheid in vergelijking met bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Japan maar matig spendeert aan onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast lukt het ons niet om de geleerde theorie om te zetten in de praktijk. Tot slot ontbreekt het ons volgens De Lussanet aan ict-vaardigheden. Nederland heeft 6,6 afgestudeerde wetenschappers per duizend inwoners tussen de 20 en 29 jaar (zie grafiek). Daarmee loopt het flink achter op bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Japan. "Een van onze grootste problemen is dat we niet kunnen vissen in een vijver vol afgestudeerde academici. Ons bedrijf alleen al moet zo'n 150 ict-architecten aannemen. Het hele land heeft tien keer dat aantal nodig, maar het aantal kandidaten is gewoonweg te laag", aldus een Nederlands ict-bedrijf in het Forrester-rapport.

High Tech Connections

Het is niet dat de overheid niet w�l. De regering heeft een innovatieplatform op poten gezet, heeft organisaties in het leven geroepen die het aantrekkelijk moeten maken voor buitenlandse bedrijven om hier hun geld uit te geven en heeft plannen gemaakt om de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling te verhogen. Daarnaast heeft staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip de High Tech Connections in het leven geroepen. Een handelsmissie tussen Nederland en de Verenigde Staten die zich toelegt op vier gebieden: grid computing, life sciences, embedded systems en nanotechnologie.
Door de HTC uit te breiden naar China en India kan het Nederlandse innovatiegat worden gedicht. Daarnaast is het ook belangrijk om de maatschappij op de hoogte en in lijn te houden met innovatie, adviseert De Lussanet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-30T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.