Jorritsma wil duidelijkheid scheppen in Wbso-regeling

Dit artikel delen:

Het ministerie van Economische Zaken gaat de werking van de fiscale regeling Wbso (Wet bevordering speurwerk en onderzoek) verbeteren.

Tussentijdse wijzigingen zullen voortaan achterwege blijven. Minister Annemarie Jorritsma wil hiermee de huidige onzekerheid over de hoogte van de kortingspercentages wegnemen. Verder kan men zelf het moment bepalen waarop belasting over opties wordt betaald. Het kabinet voldoet hiermee aan enkele vurige wensen uit de IT-sector. De minister noemt deze voornemens in het pakket van maatregelen die dienen ter stimulering van het IT-bedrijfsleven.
Veel software- en andere high tech-bedrijven maken gebruik van de fiscale regeling Wbso. Het loon van werknemers die speur- en ontwikkelingswerk verrichten, kan gedeeltelijk in aanmerking worden genomen bij de belasting. Dat kan behoorlijk wat schelen.
Volgend jaar gaat ook de vennootschapsbelasting over de eerste 50.000 gulden winst omlaag met 5 procent omlaag (van 35 naar 30 procent). Dit betekent voor ondernemers een belastingvermindering van maximaal 2500 gulden. De kapitaalbelasting zakt van 1 procent naar 0,9 procent.

Versoepelingen

Ook de Vestigingswet wordt wederom versoepeld. Jorritsma houdt zelfs rekening met de mogelijkheid dat deze wet in 2006 helemaal verdwijnt. Zaken als veiligheid, gezondheid en milieu worden dan bij andere wetten ondergebracht.
De minister wil het met name starters zo gemakkelijk mogelijk maken. Op failliet gaan mag ook geen stigma berusten wanneer alles netjes is afgewikkeld. "Failliet gaan is geen schande. Zij die dit overkomt hebben tenminste hun nek uitgestoken."
Ook de liberalisatie van markten moet het ondernemerschap bevorderen. Als voorbeeld noemde Jorritsma de telecommunicatie. De tarieven daar zijn omlaag gegaan, terwijl het aantal banen met 120 procent is gestegen.  CORR.
 
Subsidies aanvragen
Subsidies kunnen vanaf volgend jaar ook elektronisch worden aangevraagd. Minister Jorritsma wil zo het 'administratieve gedoe' rond subsidieregelingen beperken. Ze vindt de tijd rijp om de hele communicatie rond de subsidieverlening te stroomlijnen. Alles kan veel efficiënter als dit elektronisch plaatsvindt.
Nieuwe regelingen zullen meteen op Internet verschijnen. De mogelijkheden voor het elektronisch aanvragen van subsidies worden momenteel uitgewerkt en getest. Dit kan niet alleen voor nationale subsidies, maar ook voor Europese, provinciale, regionale en eventuele lokale subsidies. Daarnaast vindt stroomlijning plaats van de intermediaire uitvoeringsorganisaties. Het aantal subsidieloketten kan daardoor verminderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-24T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.