'Actieplan Elektronische Snelweg ligt op schema'

Dit artikel delen:

DEN HAAG - Minister Wijers (Economische Zaken) vindt dat de uitvoering van het Actieprogramma Elektronische Snelwegen goed op schema ligt. De liberalisering van de telecom- en mediamarkt neemt een centrale plaats in bij de uitvoering van het programma en begint vorm te krijgen, aldus de bewindsman in zijn nieuwe begroting.

Op het gebied van mobiele infrastructuur en mobiele telecommunicatiediensten zijn al meerdere aanbieders actief. De in juli van dit jaar in werking getreden interim-regelgeving maakt concurrentie bij de vaste infrastructuur mogelijk. De 'Wet op de telecommunicatie-voorzieningen' en de 'Vergunningenwet kabelgebonden telecommunicatie-infrastructuur' zijn daarvoor al aangepast. Verder noemt Wijers de grotere vrijheid die kabelbeheerders krijgen.
Om binnen twee jaar te komen tot een grootschalige omgeving voor elektronische dienstverlening is gelijktijdige ontwikkeling van diensten en infrastructuur van groot belang. Daartoe zijn nu twee samenwerkingsverbanden actief: een op het gebied van de infrastructuur en een voor de dienstenontwikkeling.

Tenderprocedure

Eind dit jaar zullen via een tenderprocedure nieuwe projecten worden geselecteerd die als voorbeeld kunnen dienen in het kader van het actieprogramma. Dit als vervolg op de acht projecten die nu lopen. Sinds eind vorig jaar lopen er acht projecten in de openbare sector die tot doel hebben om vanuit de overheid via elektronische communicatie te komen tot een betere en efficiëntere dienstverlening. Dit zal ook leiden tot een verlaging van de administratieve lasten. De gezamenlijke omvang van deze projecten bedraagt enkele honderden miljoenen guldens. Het gaat hierbij ondermeer om de projecten 'Digitale belastingdienst', 'Overheidsloket 2000', 'Ontsluiting kennis binnen de regio' en 'Elektronische aanlevering van gegevens door bedrijven aan het CBS'.
Wijers ziet voor de overheid een rol weggelegd om veelbelovende technologieën met mogelijkheden voor grootschalige toepassingen van de grond te tillen. Hij denkt daarbij aan technologieën waarbij ontwikkeling en toepassing worden belemmerd door bijvoorbeeld bestaande regelgeving of hoge investeringsrisico's. Het Actieprogramma Elektronische Snelwegen is daar een voorbeeld van.
Voor 1997 bedraagt het budget dat is geraamd voor stimulering van de micro-elektronica 107 miljoen gulden. Hierbinnen vallen Eureka-projecten op het gebied van multimedia en Micro Electronics Development for European Applications (Medea). Laatstgenoemde is de opvolger van het dit jaar aflopende Eureka-project Jessi. Bij Medea zijn bedrijven betrokken als Philips, ASM International en ASM Lithography. Naast deze projecten worden programma's ondersteund op het gebied van liquid chrystal displays (lcd), chips voor toepassingen in multimedia-systemen en consumentenelektronica, medische technologie en milieutechnologie. De ondersteuning van deze projecten is nodig om aansluiting te houden met internationale programma's. Philips krijgt hiervoor nog apart geld. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-20T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.