Fiscus: Gouden tijden 'bodyshoppers' voorbij

Uitbesteden van werk loopt enorm terug

Dit artikel delen:

DEN HAAG - De fiscus maakt dit jaar aanzienlijk minder gebruik van dure inleenkrachten. Ook de uitbesteding van werk loopt enorm terug. Daarmee lijken de gouden tijden voor de 'bodyshoppers' definitief voorbij.

Vorig jaar bedroegen de uitgaven voor inhuur en uitbesteding nog 161 miljoen gulden. Dit jaar daalt deze post naar 95 miljoen gulden. Volgend jaar wordt hieraan 97 miljoen gulden uitgegeven, in de vier jaar daarna telkens 108 miljoen gulden. Dit meldt staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend in zijn nieuwe begroting. In totaal zal de Belastingdienst dit jaar 319 miljoen gulden aan automatisering uitgeven. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen de uitgaven 423 miljoen gulden bedroegen. Voor volgend jaar wordt een stijging naar 393 miljoen gulden geraamd.

Vooral door investeringen in automatisering heeft de Belastingdienst de afgelopen jaren ondanks een afnemend aantal ambtenaren meer werk kunnen doen. De arbeidsproduktiviteit liet dan ook een stijging zien.

Nieuwe systemen

De investeringen in nieuwe systemen zullen volgend jaar fors toenemen. Voor 1997 wordt een stijging tot 175 miljoen gulden verwacht. Dit jaar zijn de investeringen (107 miljoen gulden) incidenteel laag, omdat een aantal voorgenomen investeringen reeds in 1995 heeft plaatsgevonden. De uitgaven voor beheer en onderhoud van bestaande systemen nemen elk jaar toe. Dit hangt samen met de toenemende automatisering bij de Belastingdienst.
Noodzakelijk onderhoud van bestaande systemen en infrastructuur blijft ook de komende jaren absolute voorrang houden. De fiscus kan het zich natuurlijk niet veroorloven dat systemen 'down' gaan.
Daarna volgen als prioriteit investeringen in nieuwbouw van basis- transactiesystemen (Douane en Ondernemingen) en investeringen om de stabiliteit en beheersbaarheid van de infrastructuur te vergroten. De meer specifieke toepassingen van systemen voor klantbehandeling, rechtstoepassing en dergelijke vormen de laagste prioriteit.
Voor volgend jaar staat op het programma een aanpassing van het Inkomstenbelasting-systeem. Doel is 70 procent van de aangiften IB voor Particulieren geautomatiseerd af te doen.
Verder moet het basis-transactiesysteem van de Douane (Sagitta) geschikt worden gemaakt voor alle aangifteprocessen. Daarnaast is voor 1997 de invoering gepland van een flexibel renseigneringssysteem. De Belastingdienst krijgt allerlei typen gegevens binnen om mensen die verkeerde aangiften doen te corrigeren. Zo leveren de banken massaal gegevens toe van uitbetaalde rentes. Al deze soorten gegevens moeten op geautomatiseerde wijze worden verwerkt.
Een andere prioriteit is de invoering van de mogelijkheid tot elektronisch berichtenverkeer binnen de Belastingdienst. Ook worden volgend jaar proeven gedaan met geautomatiseerde werkstroombesturing en elektronische dossiers. Corr.

Elektronische aangifte succes

Meer dan 380.000 belastingplichtigen hebben door middel van een diskette of via een modem de aangifte van de inkomstenbelasting 1995 elektronisch verzorgd. Staatssecretaris Vermeend (Financiën), die hierover schriftelijk aan de Tweede Kamer rapporteerde, noemt de proef een groot succes.
Het fiscale experiment met de zogenoemde 'aangiftediskette' voor de inkomstenbelasting is mogelijk geworden door de aanvaarding van het wetsvoorstel Wijziging van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en van enige andere wetten in verband met de invoering van de mogelijkheid tot het doen van aangifte op elektronische wijze.
In totaal zijn tot nu toe 460.000 diskettes op aanvraag verzonden. Daarvan hebben 300.000 belastingplichtigen hun aangifte 'offline' gedaan en ongeveer 80.000 'online'. De proef wordt voortgezet en de bewindsman onderzoekt tevens of aangifte via Internet mogelijk is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-20T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.